Подкрепа за разпространението на съвременната детска литература

В годината на детската книга Националният център за книгата – НДК организира дискусия „Как съвременните книги достигат до децата?“. Част от нея беше Виктория Бисерова, която освен управител на издателство „Ентусиаст“ е инициатор на две от най-големите кампании за насърчаването на детското четене: „Национална седмица на детската книга“ и „Стара хартия за нова книга“.
„Все повече деца, особено по-големите, са по-мотивирани да участват в нашите четения, голяма роля за това имат и родителите“, заяви Бисерова. „Детският автор, с който започнахме и ни е най-любим, е Роалд Дал, уелски писател хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и с произведенията си за деца. Миналата година празнувахме неговата 100-годишнина в световен мащаб и цялата година беше посветена на него, близо 30 библиотеки се включиха в нашата кампания и организираха истински празници. Визуалните интерпретации на книгите са изключително важни за насърчаване на интереса на децата. В останалите европейски страни има много театрални постановки и мюзикъли по книги, които се играят пред претъпкани зали. Такива събития, за съжаление, още не са така популярни и не се правят в тези мащаби у нас. Все пак, имаме добри инициативи, свързани с литературата, на които сме канили при голям интерес сред децата Поли Генова и Графа. Тази година за първи път се проведе „Национална седмица за детската книга“ в клуб Перото – целта бе накрая да предложим цялостна книга, създадена от деца и накрая класирахме най-добрите текстове и най-добрите илюстрации“, каза още Бисерова.
Участие в събитието взеха още Лора Филипова – изпълнителен директор на Фондация „Детски книги“, която представи конкурса „Бисерче вълшебно“; Олга Клисурова от Сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора“; Спаска Тарандова от „Глобални библиотеки“; Петя Чалъкова – организатор на „Походът на книгите“към АБК, а модератор на дискусията бе Александър Кръстев.

 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg