Финал на кампанията „Стара хартия за нова книга“ в Бургас

Финалът на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“беше поставен в Бургас на 24 септември. По времето на дебютното си издание в морския град кампанията събра 1100 деца, които, обединени от любовта към четенето и грижата за природата, предадоха 6 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 78 дървета. В замяна малките екоактивисти получиха 1500 нови книги. Кампанията се проведе с подкрепата на Община Бургас и Регионална библиотека „Пейо Яворов“.
На сцената в Приморския парк бяха обявени победителите от специалното предизвикателство на организаторите тази година – конкурс за кратък разказ „Стари герои в нови истории“. Това са 8-годишните Дария Георгиева и Катерина Микова. Те получиха като награда комплект от книгите за Пърси Джаксън, който беше талисман на тазгодишното издание на кампанията.
Освен Бургас, през 2017 г. домакини на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“бяха още 4 общини – Хасково, София, Русе и Пловдив. Под надслов „Почисти и прочети“ общо 8250 малки екоактивисти предадоха 43 тона хартия и така спасиха 560дървета. Децатанаучиха повече за рециклирането, разбраха как да събират разделно отпадъците и се сдобиха с 9600 нови книжки по избор.
800 силни малки екоактивисти за втора поредна година се включиха в кампанията в Община Хасково. Те предадоха близо 5 тона стара хартия, спасиха от изсичане 65 дървета и получиха над 1000 нови книги по избор.
За пета поредна година инициативата „Стара хартия за нова книга“се проведе в София под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова. Събитието отново беше част от Календара на културните събития на Столична община. В София в кампанията участваха 2000 деца, които предадоха 10 тона стара хартия за рециклиране, спасиха от изсичане 130 дървета и получиха 2200 книги.
Рекордните резултати на акцията тази година бяха отчетени в Русе, където по време на третото поредно издание на екоинициативата 2650 деца предадоха над 13 тона стара хартия и така спасиха от изсичане 170 дървета. Малките екоактивисти заслужено се сдобиха с 3000 нови книжки по избор.
Пловдив беше домакин на „Стара хартия за нова книга“ за втори път. В града под тепетата се включиха 1700 деца, които с помощта на своите родители предадоха над 9 тона хартия за рециклиране, спасиха от изсичане 117 дървета и в замяна получиха 2300 книги.
Средствата от събраната стара хартия в петте градаще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.
Организатори на „Стара хартия за нова книга“ са „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“. Партньори на събитието са издателствата „Ентусиаст“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“ и инициативата „Забавното четене“. Събитията в петте града се провеждат с подкрепата на общините и регионалните библиотеки.
Каузата е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, „Фют“, „Труд“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“ и „Албо груп“.
Медийни партньори са bTV Media Group, azcheta.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg, obekti.bg.
Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ е поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ АД и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. За петтегодини в инициативата се включиха близо 26 250 деца. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 133тона хартия и получиха 29 600книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 1730 дървета.

 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg