„Смърт в чужда страна“ представя втория необичаен случай на комисар Гуидо Брунети

Загадъчна смърт, крупни грабежи, корупция и интриги се преплитат в сложната мистерия, която италианският комисар Гуидо Брунети трябва да разгадае този път в „Смърт в чужда страна“. Това е вторият роман на американската писателка Дона Леон, който издателство „Ентусиаст“ публикува за българските читатели след успеха на бестселъра „Смърт в Ла Фениче“. И двете книги са част от амбициозната криминална поредица от 25 романа, посветени на емблематичния комисар Брунети.

Творбите на Дона Леон оглавяват престижните класации за най-продавани книги на авторитетни издания като „Шпигел“ и „Ню Йорк таймс“. Преведени са на 35 езика, но поради изричната забрана на авторката историите ѝ никога не излизат на италиански. Причината е желанието ѝ да води нормален живот сред местните хора във Венеция – нейния дългогодишен дом и мястото, от което черпи вдъхновение за създаването на блестящата си криминална сага. Книгите на писателката оживяват и на малкия екран – вече 17 години немската обществена телевизия ARD продуцира сериен филм, посветен на случаите на комисар Брунети. Поредицата се излъчва в няколко европейски държави включително в Испания, Швеция и Финландия, а музиката по нея е дело на световноизвестния композитор и цигулар Андре Рийо.

„Смърт в чужда страна“ започва с описанието на ужасяваща картина – мъртвото тяло на мъж, вероятно американски войник, е открито във водите на венециански канал пред базиликата „Санти Джовани е Паоло“. Няколко дни по-късно млада и красива лекарка от американската база до Виченца умира в квартирата си след инжектирана свръхдоза хероин. Междувременно влиятелен индустриалец става жертва на обир и загубва две от най-ценните си картини. Венецианската полиция не открива връзка между трите случая, но както винаги комисар Гуидо Брунети не приема очевидните обяснения и отхвърля лесните отговори. Брунети се отличава със сдържан, но безпогрешен подход, способност да предвижда хода на събитията, ексцентричност – всичко, което неговият началник не е. С прозорливия си ум главният герой открива, че зад бляскавата фасада на правителството, зад добронамереността на американската помощ, зад изяществото на Венеция се крие нещо тъмно и много зловещо – нещо, което обичайното разрешаване на случая съвсем не може да унищожи.

Мнозина литературни критици определят „Смърт в чужда страна“ като безпощадна дисекция на италианската криминална система. Книгата насочва вниманието върху проблемите за имиграцията, корупцията по високите етажи на властта и замърсяването, а умело заплетените интриги и мистериозните загадки със сигурност няма да разочароват почитателите на криминалния жанр.
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg