СРЕЩА С ПИСАТЕЛЯ НИКОЛАЙ СТОЯНОВ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО


СРЕЩА С ПИСАТЕЛЯ НИКОЛАЙ СТОЯНОВ

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО15 юни, петък, 18:00 ч.


РЕГИОНАЛНА НАРОДНА БИБЛИОТЕКА

„П. Р. СЛАВЕЙКОВ“
За Николай Стоянов
 
Николай Стоянов е роден през1948 г. в гр.Карлово, България. Учи ориенталистика. Дипломира се със специалност „Българска филология, след което специализира във Франция. Работил е влитературната редакция на Националното радио, в Студия за игрални филми.Бил е заместник главен редактор на списание „Пламък“ и първият главен редактор на българското издание на авторитетния френски  вестник „Le Monde Diplomatique“.
 
 Автор е на петнайсет книги с проза, между които сборниците с разкази и новели „Нощна връзка“, „Квартални хроники“, „Книга без корици“, „Транзитна виза“, „Френската стая“, „Есенни новели“ на романа „ Работилница за убийства“, есетата „ Пантеон под Балкана“.
 
По негови сценарии са заснети четири телевизионни игрални филма. Написал е и множество радиопиеси. Превел е от френски език творби на Патрик Модиано, Франсоаз Саган, Жорж – Оливие Шаторейно.
 
Книги на Николай Стоянов са издавани във Франция, Германия, Италия, Албания, Сърбия, Румъния, Южна Корея, Македония.
 
Основател е и председател на международната фондация „Балканика“, която ежегодно присъжда едноименната награда на балканските народи за литература, добила популярност още и като Балканския нобел.
 
Носител е на „Вазовата награда“ – най-авторитетното българско отличие за литература, на „Европейската награда за поетична проза”, както и на наградата „ Париж Европа“, присъдена му през 2005 г. от общината на Париж и ЕС за принос към културата на Обединена Европа.
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg