press

„Страж“ – първият велик роман за войната в Афганистан (RAR 1.67 MB)

Нова вълнуваща история от автора на „Разказвачът от Маракеш“
07/2017
Относно: Страж

Когато войната се превръща в свръхнапрегната битка за спасяването на човешкото; когато няма победителиипобедени, герои и злодеи; когато човекът губи ценностните си ориентири в ничията земя на бойното поле, а пустинната буря замъглява границата между добро и лошо – тогава всичко, което си знаел и в което си вярвал,вече няма значение. Това е „Страж“ – драматичен и завладяващ роман за силата на човешкия дух, за избора, който предопределя не само духовното, но и физическото оцеляване, за невъзможната борба за справедливост срещу насилствено наложения ред.
Втората книга на ДжойдийпРой-Батачаря, която издателство „Ентусиаст“ публикувана български език, идва след успеха на „Разказвачът от Маракеш“ – първия роман от амбициозен цикъл за ислямския свят.„Страж“ продължава и задълбочава тази темапо нов и нетрадиционен начин. Действието се развива в армейски лагер в Кандахар по време на войната на САЩ срещу ислямисткия режим на афганистанските талибани. Операция „Трайна свобода“ е един от най-продължителните и унищожителни съвременни конфликти, отнел живота на над 30 000 души, между които и цивилни граждани. Косвените жертви обаче са много повече – ветераните, техните близки, хората на Афганистан, принудени да наблюдават разрухата и опустошаването на собствената си земя.
Книгата започва с гласа на необичаен разказвач – афганистанско момиче пристига само пред военна база, за да погребе тялото на убития си брат. Никой не знае дали тя е шпионин, атентатор камикадзе,луда или точно това, което твърди, че е – скърбяща сестра, която трябва да изпълниродовия си дълг. Чрез образа на Низам Батачаря съживява мита за Антигона, която се опълчва на Креон, за да спази волята на боговете. Присъствието на момичето внася смут сред военните, кара ги да поставят под съмнение собствения си морал и да се запитат кои всъщност са добрите в тази абсурдна и безсмислена игра.
Детайлите и тайните на историята се разкриват постепенно през гледните точки на седем герои. Символиката на броя им не е случайна – седем е сакрално число, което присъства в почти всички религии, култури и вярвания. Седем е медиатор между земното и небесното, между живота и смъртта, то сближава и сродява, така както героите са изравнени в собствената си самота и чувство за безпомощност.
Вестник„Уолстрийт джърнал“ определя„Страж“ като първия велик роман за войната в Афганистан, но книгата надскача товаопределение. „Страж“ е роман за способността да чуваш и виждаш, книга, която се усеща с всички сетива и със сигурност ще провокира читателя до последната страница. 
Enthusiast publishing
press

„В“ като Венета (RAR 3.11 MB)

Пред пълна зала Венета Райкова представи новия си сензационен роман „Вендета“ 
06/2017
Относно: Вендета

27 юни 2017 г., София. Най-продаваната писателка на издателство „Ентусиаст“ за 2016 г.Венета Райкова представи четвъртиясихитов роман„Вендета“ пред десетки почитатели и приятели в Книжен център „Гринуич“. Салонът едва побра желаещите да получат автограф и да се срещнат с любимата си телевизионна звезда. „Вендета“ идва след безусловния успех на „Триумфът на кучките“, „Вещицата“и „Инсомния“, превърнали се в бестселъри.
Книгата бе представена от управителя на издателство „Ентусиаст“Виктория Бисерова и от журналистаСашо Диков, програмен директор на BiT.
Като домакин на събитието Виктория Бисерова приветства гостите и определи премиерата като празник. Тя изрази искрената си благодарност и удоволствие от съвместната работа с Венета Райкова.
„Сигурна съм, че Венета Райковаще остане в историята с книгите, които е написала. И дори след 100 години някой ще намери тези книги, ще ги чете с удоволствие и ще се вълнува така, както всички ние се вълнуваме от съдбите на нейните герои. Аз лично очаквам с нетърпение петата книга и се надявам скоро да ми се обади с думите „Започнах да пиша!“, каза Бисерова.
Сашо Диков уточни, че няма да представи романа, а неговата авторка. Той шеговито допълни, че за разлика от мнението на издателката според него с Венета се работи много трудно. „В този наш занаят не е важно дали те обичат, а дали те гледат, или не. В случая – дали те четат, или не. Колкото и някои хора да се правят на велики, те четат книгите на Венета и гледат предаванията на Венета. Оттам нататък – кой каквото иска да говори. Някога за някого ще се каже, че е живял по времето на Венета Райкова“, заяви категорично Диков.  
Самата Венета Райкова не скри радостта си от казаното и сърдечно благодари за хубавите думи. Тя отправи своята признателност към семейството и близките си за доверието и за безусловната им подкрепа, към своите издатели и към своите почитатели.
Раздаването на автографи продължи два часане само заради близо 150-те присъстващи, но и поради желанието на авторката да напише специално послание за всеки от тях. Сред гостите на премиерата бяха колеги на Райкова, нейни приятели, роднини и известни личности. 
Enthusiast publishing
press

Венета Райкова с нов провокативен роман за телевизионния бизнес у нас (RAR 2.46 MB)

Отмъщение, страсти, пари, жажда за рейтинг и власт се преплитат във „Вендета“
06/2017
Относно: Вендета

В края на месец юни издателство „Ентусиаст“ публикува „Вендета“ – четвъртия роман на журналиста и телевизионен водещ Венета Райкова. „Вендета“ идва след безусловния успех на „Триумфът на кучките“, „Вещиците“ и „Инсомния“, превърнали се в бестселъри.
Трите главни героини във „Вендета“ –Виктория, Марияна и Михаела – живеят в идеален свят – в света на известните и богатите, на лукса и на неограничените възможности. Блясъкът обаче се оказва привидност, параван, зад който бушуват интриги,страхове, предателства, жажда за власт и опасни игри.
Виктория е амбициозна, красива, с безупречна визия. Тя е съпруга на най-известния и влиятелен телевизионен продуцент в България, но въпреки това отказва да бъде определяна като „съпруга трофей“. След години брак тя остава сама, без дом, без средства. Стигнала до ръба на безнадеждността, тя отчаяно търси пътя към своята вендета чрез секс и пари.
Бившата топманекенка Марияна е омъжена за строителен бос и предприемач. За да докаже десетките извънбрачни връзки на съпруга си, тя наема частен детектив, който да й помогне за личната й отплата.
„Времето изтича, докато се борим с лъжите, с които залъгваме сами себе си“,си мисли Михаела – единствената героиня, която няма нужда от отмъщение, за да постигне своя път към щастието. Студена и безкомпромисна в работата си, тя е един от най-рейтинговите водещи в ефира. Но по един или по друг начин и нейната успешна кариера минава през леглото на шефа.
Въздушните кули, в които живеят трите жени, започват да се рушат. Скоро те ще трябва да научат духовните уроци на съдбата – за да постигнат своя вътрешен мир и хармония, са нужни искреност, смиреност и почтеност, добродетели, отдавна забравени в техния безскрупулен свят. Кой ще оцелее в звездната вендета и как ще бъдат раздадени картите в новата игра? Книгата ще ви държи без дъх до последната си страница. 
Enthusiast publishing
press

Страсти и предателства в края на сагата „Ейглетиерови“ (RAR 8.03 MB)

„Вълнения“ е последният роман от трилогията на Анри Троая за семейство Ейглетиер
06/2017
Относно: Вълнения

Те са богати, красиви, умни и властни. Животът им изглежда съвършен. Но под повърхността се крият хора като всички останали – разкъсвани от страсти, съмнения, любов, лъжи и предателства.Te са семейство Ейглетиер. С драматичния роман „Вълнения“, който издателство „Ентусиаст“ публикува през юни, френският писател Анри Троая приключва сагата, посветена на вълнуващата фамилия.
Троая е определян като един от най-добрите съвременни писатели, отличаващи се с неподражаем стил и остър език, а произведенията му незабавно се превръщат в класика. Още с излизането си творбите му предизвикват революция във френските литературни кръгове в средата на миналия век. Лев Асланович Тарасов, както е истинското име на родения в Русия писател, прави дисекция на френското общество и сваля маските на прочутата парижка буржоазия. Той излага на показ цялата досада и лицемерие на най-консервативните прослойки, живеещи в лъскавите квартали на столицата.
Този мотив е в основата на сагата за богатото френско семейство Ейглетиер. Началото на поредицата Анри Троая поставя през 1965 г. Първата книга предизвиква небивал успех не само на запад, но и в България, където е публикувана три години по-късно. Историята продължава да бъде актуална и днес, защото проблемите за гордостта и човешкото себелюбие остават непреходни.
Както първите книги от трилогията – „Семейство Ейглетиер“ и „Гладът на лъвчетата“ – „Вълнения“ е написана в най-добрите традиции на френската литература. Романът може да бъде определен като психологическа семейна драма. В третата част от поредицата Жан-Марк Ейглетиер прекратява връзката със своята мащеха Карол, но това не е достатъчно, за да се възстанови мирът в семейството. Дълбоко наранен от предателството на сина си, главата на фамилията Филип вече не иска да го вижда. Нещо повече, Филип е готов да падне на колене, само и само да си върне невярната съпруга. Тя, от своя страна, му връща жестоко за всичките му изневери. И потънал в своята егоистична битка, Филип забравя дори собствените си деца. Той не се интересува, че Даниел, който се жени на 19 години и става баща, живее при семейството на жена си; нехае за абсурдната ситуация, в която се оказва дъщеря му Франсоаз, разкъсвана между любовта си към циничния си съпруг Александър Козлов и към неговия незаконен син – чаровния Никола; нито че Жан-Марк планира да се омъжи за снобката Валери от страх, че не може да се справи сам с живота си.
Умората, която идва неизбежно с годините, „вълчият“ апетит на младостта, обсесията от смъртта, предизвикателствата на съвременния живот, предсмъртните стонове на една остаряла социална система, пълна със „загнили места“ – това са темите, преплетени във „Вълнения“. Книгата ще провокира и предизвика читателите, а привържениците на неподправения стил на Троая няма да останат разочаровани. 
Enthusiast publishing
press

Премиерата на „Политическа орда“ събра българския елит в Зала 42 (RAR 6.51 MB)

Тошо Тошев представи еротично-политическия си роман в най-новото културно пространство на София
 
06/2017
Относно: Политическа орда

15 юни 2017 г., София. Премиерата на романа „Политическа орда“ от Тошо Тошев превърна Зала 42 на НДК в горещата точка на столицата. Над 200 гости преминаха по червения килим пред най-новото културно пространство в София, за да се срещнат с един от най-известните български журналисти и да присъстват на представянето на новата му книга.
Книгата бе представена от издателя Виктория Бисерова, писателя Иван Гранитски и автора Тошо Тошев. Освен тях на сцената беше и актьорът Калин Сърменов, който прочете откъс от романа.
„Заглавието на книгата не е случайно“, заяви Виктория Бисерова. „То е събирателно названиена прехода в България, на грешките, допускани от управляващите, на условията, в които сме принудени да живеем и до днес“. 
Премиерата уважиха политици, артисти и хора от културния елит, сред които президентът Георги Първанов, вицепрезидентите Маргарита Попова и Илиана Йотова, омбудсманът Мая Манолова със съпруга си Ангел Найденов, Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Драгомир Стойнев, Румен Петков, Николай Василев, Атанас Мерджанов, Стефан Нинов, Димитър Шумналиев, ген. Бриго Аспарухов, ген. Николай Колев, ген. Кирчо Киров, Николай Цонев, Валери Запрянов, Йордан Динев, Таню Киряков, Никола Дурчев, Борислав и Моника Гуцанови, проф. Коста Костев, доц. Андрей Андреев, проф. Крум Кацаров, акад. Светлин Русев, Ники Кънчев, Тодор Батков, Кеворк Кеворкян, Емил Стойчев, Калина Паскалева, Анна Заркова, Жени Живкова.
Enthusiast publishing
press

Тошо Тошев с нов скандален роман (RAR 2.75 MB)

„Политическа орда“ завладя българския пазар още преди излизането си
06/2017
Относно: Политическа орда

В средата на месец юни издателство „Ентусиаст“ публикува „Политическа орда“ – романът, с който легендарният журналист Тошо Тошев се завръща на литературната сцена. Броени дни след това, на 15 юни, книгата ще бъде представена от автора, актьора Калин Сърменов и писателите Антон Дончев и Иван Гранитски в Зала 42 в НДК. Работата върху „Политическа орда“ отнема близо две години на автора, а отзивите за романа са повече от обещаващи.
Главният герой в книгата на Тошев е вестникар, който изживява страстна афера в буря от политически и партийни интриги и борба за власт. Иван Гранитски заявява, че романът на Тошев е истинската история за проваления преход в България. Новата книга на Тошо Тошев, без съмнение, ще хвърли камък в литературното блато и ще предизвика турбуленции в социалното пространство не само с предизвикателното си заглавие „Политическа орда“, но и с твърде нелицеприятните си внушения, които ни отвеждат към преки паралели с някои от героите на проваления преход.
За пореден път проличава майсторството на автора да съчетава несъчетаеми на пръв поглед внушения – независимо дали са посветени на преки политически процеси, събития и личности, или на разгръщането на измислени или реални съдби, биографии, любовни истории и т.н.
Enthusiast publishing
press

„Неизбежна гибел“ – забраненият шедьовър на Ерих Кестнер (RAR 3.44 MB)

Скандалният роман на немския писател излиза в пълната си, нецензурирана версия
05/2017
Относно: Неизбежна гибел

През 1931 г. за първи път е отпечатан романът „Фабиан. Историята на един моралист“ – едно от най-важните произведения на Ерих Кестнер. Публиката веднага посреща радушно Фабиан – изданието с меки корици, което излиза наред с другото, се разграбва само за една седмица, а в началото на ноември 1931 г. вече са отпечатани между 6 и 10 хиляди екземпляра от изданието с твърда корица. „Дано да продължи така“, пише Кестнер. През март 1932 г. е достигнат тираж от 25 хиляди; по същото време излизат и първите издания в чужбина.
Книгата е цензурирана от издателя, но години по-късно бива издадена в първоначалната си, пълна версия,с друго заглавие – „Неизбежна гибел“. Това издание най-сетне достига и българската публика.
Главният герой на романа, докторът по философия Якоб Фабиан, носи редица автобиографични черти на писателя. Въпреки че се стреми да си изгради свободен от илюзии мироглед, героят на Кестнер вярва в „победата на порядъчността“ като в някакво чудо. Фабиан става свидетел на живота в големия град, който е приютил на изток престъпността, в центъра си – мошеничеството, на север – мизерията, на запад – разврата, а „във всички посоки – гибелта“.
„Тази книга не е за девственици, независимо на каква възраст са“, пише Кестнер. Сексуалната откритост във Фабиан предизвикала известно възмущение; провокацията очевидно е успяла, ако е била замислена като такава. В края на шейсетте години една ученичка по икономика, която трябвало да изнася реферат върху романа, написала писмо на писателя в този тон. Той отговорил следното: „Вашата специална загриженост, че единият от двамата герои, именно доктор Якоб Фабиан, има твърде много хоризонтални преживявания, ми се струва все пак малко преувеличена“.
Enthusiast publishing
press

Никола Баро с нов хитов роман за българските читатели (RAR 2.81 MB)

Любовта побеждава всичко в „Кафенето на малкото чудо“
 
05/2017
Относно: Кафенето на малкото чудо

Роматикът Никола Баро се превърна в любимец на всички читателки още с първия си роман, публикуван на български език от издателство „Ентусиаст“, „Една женска усмивка“. Последваха „Една вечер в Париж“,  „Жената на моя живот“, „Париж винаги си заслужава“ и „Ще ме намериш накрая на света“. В края на май младият френски писател се завърна с новата си книга – „Кафенето на малкото чудо“.
„Кафенето на малкото чудо“ е нежна и романтична приказка, която ни отвежда в прекрасна зимна Венеция. Когато красивата ви червена чанта политне от някой венециански мост към гондола с японски туристи, не бързайте да се отчайвате - това може да е началото на романтична любов. Така се случва и с университетската асистентка Нели.
Тя е млада, красива, притеснителна, наивна мечтателка и... тайно влюбена в професор Бошам – преподавателя й по философия. Когато Нели най-сетне се решава да му сподели за чувствата си, светът се срутва под краката й - той се връща от пътуване, сгоден за красивата си колега Изабела Сарти. 
Enthusiast publishing
press

Кметъла взриви София с рок премиерата на втората си книга (RAR 5.07 MB)

Цонко Цонев представи „Кметълски истории. Катунът от Каварна“ в един от най-старите рок барове в столицата
04/2017
Относно: Кметълски истории: Катунът от Каварна

20 април 2017 г., София. Премиерата на втората книга на Цонко Цонев превърна Rock Bar Fans в горещата точка на столицата. Заведението едва побра известните музиканти, артисти и рок фенове от цялата страна, дошли на събитието, за да получат автограф от Кметъла.
Книгата бе представена от издателя Виктория Бисерова и автора Цонко Цонев, като освен тях на сцената излязоха и Александър Филчев–Санеца, вокалистът на Б.Т.Р. Атанас Пенев и Владислав Карамфилов–Въргала.
„Тази книга се случва толкова бързо след първата по желание на всички фенове, с които Цонко се срещна по време на своето турне“, заяви Виктория Бисерова. Тя поздрави бившия кмет на Каварна за продължението на „Кметълски истории“, в което научаваме нова порция любопитни факти за световноизвестни музиканти, посетили България благодарение на Кметъла.
Enthusiast publishing
press

Кметъла се завръща с втора книга и подобаващо рок представяне (RAR 2.2 MB)

Прочутият бивш кмет на Каварна Цонко Цонев разкрива нова доза задкулисни куриози
04/2017
Относно: Кметълски истории: Катунът от Каварна

След огромния успех на първата книга на превърналия се в легенда бивш кмет на град Каварна Цонко Цонев – „Кметълски истории“, издателство „Ентусиаст“ публикува и продължението ѝ – „Кметълски истории. Катунът от Каварна“. Авторът и издателството за втори път организират подобаващо представяне на книгата на 20 април, от 20 ч. в Rock Bar Fans, на което се очакват знаменитости от българския елит и заклети рок фенове. На събитието ще присъстват Б.Т.Р., Черно фередже, Конкурент и Звездомир Керемидчиев.
Втората книга на дългогодишния градоначалник на крайморския град, голям фен на рок музиката и инициатор на всички издания на фестивала „Каварна рок фест“ се явява като естествено продължение на „Кметълски истории“, в която авторът в 14 глави повдига завесата над интересни случки извън сцената с едни от най-великите рок музиканти, идвали в България. Цонев споделя свои съкровени спомени и разкрива в непозната светлина световни звезди като Рони Джеймс Дио, Глен Хюз, Алис Купър, Николай Расторгуев и много други.
В „Кметълски истории. Катунът от Каварна“  Цонко Цонев започва историята си от мястото, на което я е приключил с първата си книга – турнето на Галактическия катунджия, последвало трите представяния в София, на което се е срещнал с неутолимото любопитство на публиката за още факти от сцената и задкулисието на фестивалите и концертите в Каварна. Именно това любопитство е факторът, който накланя везните към написването на втора книга. Цонев се среща с почитателите на рока из цялата страна и в крайна сметка се убеждава, че „Катунът живее и диша“.  Затова той винаги се обръща към гостите на представянията с фразата: „Преди вие идвахте при нас, сега аз дойдох при вас“. Случилите се през последните години събития в Каварна са разпалили пожар, който не може да бъде погасен лесно.
Enthusiast publishing
 
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg