press

Историята на най-великия разказвач на света (RAR 1.77 MB)

„Ентусиаст“ публикува втора част на автобиографията за деца на Роалд Дал
09/2018
Относно: Момчето пораства. Приключения в Африка

По случай 13 септември, Световния ден на Разказвач №1 Роалд Дал, издателство „Ентусиаст“ публикува дългоочакваното продължение на автобиографията на любимия автор на милиони деца по света – „Момчето пораства. Приключения в Африка“. От самолетни катастрофи до сблъсъци с отровни змии, книгата разкрива дръзките и опасни приключения на писателя след заминаването му от Англия.
Били и минпините“, „Матилда“, „Фантастичният господин Фокс“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Дани – шампион на света“, „Вещиците“, „Семейство Тъпашки“ са малка част от обичаните произведения, заради които Роалд Дал се е превърнал в най-великия Разказвач на всички времена. Но как е заслужил тази титла?
Ако в „Момче“ малките читатели за забавляваха с историята за детството на Роалд Дал, изпълнено с радости, чудатости и интересни случки за сладкарници, шоколади и зли старици, то тук те имат възможността да се срещнат с по-сериозни теми като тези за порастването и войната. Разбира се, поднесени в неподражаемия стил на писателя.
В първата част на книгата Роалд Дал продължава личната си история оттам, където свършва разказа в „Момче“. В нея той пише за заминаването си за Източна Африка, за да започне първата си работа. Но понеже всяка работа, пък била тя и в Африка, не е особено интересна, авторът описва само събитията, които са оставили трайна следа в живота му. Във втората част малчуганите се запознават с времето му като летец по време на Втората световна война, когато всеки един миг е изпълнен с приключения и вълнуващи преживявания.
„Животът представлява съвкупност от множество дребни случки и шепа изключително важни събития. Поради това една автобиография, за да не досади на читателя, трябва да съдържа само внимателно подбрани истории, оставили ярка следа в спомените“, споделя писателят.
Тази книга е пълна с вълнуващи и чудати разкази − някои са смешни, други са страшни, типично в стила на Роалд Дал. Но всички до една са напълно истински.
Десет процента от авторското възнаграждение от продажбата на „Момчето пораства. Приключения в Африка“, както и на всички останали заглавия от Роалд Дал, се даряват на фондация „Роалд Дал“, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, грижещи се за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.
Enthusiast publishing
press

Истинската история на принцеса Даяна от първо лице (RAR 2.2 MB)

„Ентусиаст“ издава ексклузивната автобиография на последната икона на ХХ век

 
08/2018
Относно: Даяна. Нейната истинска история от първо лице

Когато „Даяна. Нейната истинска история“ е публикувана за първи път през 1992 г., тя променя завинаги начина, по който обществото възприема принцесата на Уелс. Първоначално посрещната със съмнение и подигравки, хитовата биография се превръща в уникална литературна класика не само заради сензационното си съдържание, но и заради личното участие на Даяна в процеса на писането ѝ.
В навечерието на 21-вата годишнина от тежката катастрофа, след която светът завинаги се сбогува с обичаната принцеса, издателство „Ентусиаст“ публикува за първи път на български език „Даяна. Нейната истинска история от първо лице“. В това преработено и допълнено издание на книгата журналистът и писател Андрю Мортън представя изцяло нов материал от аудиокасетите с интервютата на принцесата, както и материали от личния ѝ архив, и напомня за завета на Даяна. Те предлагат един различен поглед върху преживяванията на Даяна и са забележителна хроника на живота ѝ в Двореца.
Мортън разкрива истината за работата си с нея едва през 1997 г., непосредствено след трагичната ѝ смърт. Техният необикновен процес на сътрудничество дава възможност на Даяна да опише живота си от първо лице. Никога преди изданието представител на кралското семейство от такава величина не е говорил толкова сурово и директно – за родителите си и травмата след раздялата им, за „връзката“ си с папараците, за първия път, в който казва на Чарлс „Обичам те“, а той отговаря студено „Каквото и да значи любовта“, за нещастния си брак, за Камила, за отношенията си с Кралицата и останалите членове на семейството, за любимите си синове, за болестта си, за надеждите си, страховете и мечтите си.
Ако в първата част на книгата читателите имат възможността да се докоснат до думите на принцесата, неподправени и до болка откровени, във втората те откриват един различен поглед за феномена Даяна. Там с неподправения си стил Андрю Мортън прави дисекция на живота на легендата и разказва историята ѝ такава, каквато е в действителност.
„Тази книга е прецедент в историята на кралската журналистика“, споделя редакторът Андрю Нийл. А след прочетеното бившият прессекретар на Кралицата Дики Арбитър заявява, че „ако Даяна се беше родила през Средновековието, щеше да бъде обезглавена“.
Вестник „The Sunday Times“определя книгата като „невероятна“, „пълна с прозрения за живота на Даяна... Лична, искрена и шокираща на места“. A „Daily Telegraph“ пише: „Откровен, завладяващ и малко плашещ портрет на „последната икона на двайсети век“.
Икона в живота и легенда в смъртта, Даяна продължава да предизвиква възхищение дори 21 години след онази ужасяваща нощ в Париж. Нея вече я няма, но тя със сигурност не е забравена. „Даяна. Нейната истинска история от първо лице“ е най-близкото до автобиография на „принцесата на народа“, което бихме могли да получим.
Enthusiast publishing
press

Скандалът ѝ отива (RAR 1.26 MB)

Венета Райкова представя петия си дългоочакван роман: „Скандал“
08/2018
Относно: Скандал

С четири романа, превърнали се в абсолютни бестселърии преиздавани многократно само за две години, Венета Райкова без съмнение може да бъде определена като една от най-успешните български писателки. Освен че заеха първите места по продажби в класациите на реномираните книжарници, „Триумфът на кучките“, „Вещицата“, „Инсомния“ и „Вендета“ станаха и тема №1 сред читателите. Сега издателство „Ентусиаст“ представя петиясензационен роман на хитовата водеща – „Скандал“.
Още с първите страници читателите се запознават с ослепителната Виктория –богата и властна собственичка на бизнес империя, за която няма нищо непостижимо в света на големите игри. Със самочувствие, класа и доза арогантност главната героиня е способна да се справи с всяко препятствие, което се изпречи на пътя ѝ, каквото и да ѝ коства това. Всичко случило се в живота ѝ, всички грешки, страдания и разочарования, са я превърнали във вълк единак, оцеляващ във всяка трудна ситуация. Или по-скоро във вълчица, бранеща семейството и бизнес интересите си.
Макар в очите на хората Виктория да изглежда като въплъщението на идеалната жена, дълбоко в душата ѝ е скрита тайната за онова, което ѝ липсва най-много. И не след дълго, когато силата на желанието се сблъсква с веригите на идеалния брак, тя ще трябва веднъж завинаги да избере посоката, по която да поеме.
Нейният съпруг Павел е успешен филмов продуцент, който е на път да реализира проектана живота си. Той обаче трябва да открие начин да оцелее в света на киното – свят, който се влияе от непрекъснато променящите се настроения на звездите и от капризите на публиката. А паралелно с това да продължава да бъде съпругът, който силната Виктория истински заслужава и от когото се нуждае. Ще успее ли да го направи?
Виктор, младият и привлекателен син на звездната двойка, има сериозни амбиции. Но дали ще научи уроците си, или ще се провали?
Съни е най-добрият папарак в България. Пътят към сбъдването на най-голямата му мечта е осеян с непреодолими препятствия. Ще успее ли телевизионната водеща Ванеса, с която правят страстен секс, да му помогне?
Донко и Кара са млади, красиви и талантливи актьори. Каква обаче е тайната на успешния брак, успешен ли е той наистина и през какво преминава една майка, за да съхрани себе си?
„Скандал“ е спиращ дъха роман с напрегнат сюжет и горещи сцени. Книгата ще накара читателите да се замислят за най-съкровените си копнежи и за това на какво са готови, за да ги постигнат.
Enthusiast publishing
press

„Никой не знае часа“ – роман за пътя към себе си (RAR 2.39 MB)

Книгата на австрийския писател Рене Фройнд е завладяваща история за едно необичайно пътуване
07/2018
Относно: Никой не знае часа

В началото на лятото австрийският писател Рене Фройнд прави своя дебют на български език с вълнуващо заглавие. „Никой не знае часа“, издание на „Ентусиаст“, е роман за любовта и приятелството, за едно необичайно пътешествие с неизвестна дестинация и изненадващ край.
Книгата проследява историята на младата журналистка Нора, която току-що е загубила баща си. Сам по себе си този факт е достатъчно тъжен, но това не е всичко: татко ѝ е оставил завещание с необичайна последна воля. За да получи огромна сума като наследство, Нора трябва да загърби приятния си живот в Париж и да се отправи към непознатата Австрия. И там, в ледените Алпи, да разпръсне праха на баща си.
Част от пътуването трябва да се извърши единствено и само пеш и то под контрола на кандидат за нотариус, избран от баща ѝ. Бернхард е педантичен младеж, пълна противоположност на жизнерадостната и спонтанна наследница. У него Нора вижда герой-злодей от научната фантастика, обитаващ вражеска планета.
И двамата не знаят предварително къде отиват и какво ще правят. Всеки ден младата жена получава указания за това – или писмо от баща си, или видео файл, подготвени от него преди смъртта му. Първоначално Нора се чувства като „глупаво момиченце“, но всеки ден от това пътуване носи и на двама им нови познания – за самите тях, за близките им хора, за живота – и разкрива отдавна погребани тайни.
„Рене Фройнд ни предлага забавление, утеха и рафинирана критика на ценностите на нашето време, пише „Винер цайтунг“ за „Никой не знае часа“. А изданието „БукВохе“ определя романа като перфектната книга за уикенда! „Започнеш ли я, не можеш да я оставиш, защото има интересен сюжет, забавна е и съвсем ненатрапчиво подтиква към размисъл.“
„Никой не знае часа“ е разказ за пътешествието, което продължава дълго; в което с всяка следваща крачка човек навлиза в дълбините на собствената си душа. Всъщност, това е история за най-важното пътуване – онова, в което откриваш себе си.
Enthusiast publishing
press

Ягодовата фея Ягодка предизвиква въображението на най-малките читатели (RAR 6.16 MB)

Излиза трета книжка от поредицата на немската писателка Щефани Дале
06/2018
Относно: Ягодовата фея Ягодка. Вълшебни загадки в ягодовата гора

В началото на лятната ваканция издателство „Ентусиаст“ предизвиква най-малките читатели да творят, докато се забавляват, с „Ягодовата фея Ягодка. Вълшебни гатанки в ягодовата гора“. Това е третата книжка от веселата поредица на немската писателка Щефани Дале, която освен автор на вълнуващите загадки е и художник на десетките пъстри илюстрации. Неслучайно творбите на Дале очароват все повече деца по целия свят.
След като малчуганите вече се запознаха с приключенията на любимата си героиня от книжките „Ягодовата фея Ягодка“ и „Ягодовата фея Ягодка. Весел жабешки концерт и други истории“, този път те ще трябва да проявят съобразителност и логика, за да се справят с интригуващите предизвикателства, криещи се по страниците.
Ягодка изненадва най-малките читатели с цяла колекция от интересни гатанки и забавни игри:
Къде живее малката фея?
От какво се нуждае Ягодка през зимата?
Къде е полярната звезда?
Кой ще помогне на Ягодка да залепи счупения си чайник?
Къщата на Ягодка изглежда скучна и тъжна в черно и бяло. Кой ще я направи пъстра и красива?
 „Ягодовата фея Ягодка. Вълшебни гатанки в ягодовата гора“ не само предизвиква въображението на малчуганите, но и подтиква тяхната креативност, позволява им да сътворят свой собствен магически свят. Докато навлизат в него, децата се научават на доброта и всеотдайност, разбират нуждата да помагат на околните – малките, но важни уроци, които всеки от нас трябва да усвои.
Enthusiast publishing
press

Людмила Филипова представи новото издание на „Анатомия на илюзиите“ (RAR 1.16 MB)

Една от най-знаковите книги за българския преход излезе в преработено и допълнено издание
06/2018
Относно: Анатомия на илюзиите

Писателката Людмила Филипова представи новото издание на дебютната си книга „Анатомия на илюзиите“ на 13 юни 2018 г. в хотел „Маринела“. Дванайсет години след първата си публикация и многото последвали тиражи, романът, който може да бъде определен като една от най-знаковите книги за българския преход, излезе отново в преработено и допълнено издание от „Ентусиаст“.
„Анатомия на илюзиите“ беше представена от първия си редактор Любен Дилов-син, от редактора на най-новото издание Илияна Бенова-Бени и от главния редактор на издателство „Ентусиаст“ Мария Чунчева.
„За мен беше огромна чест да се докосна до още един художествен текст на Людмила Филипова – с цялата му многопластовост и оригинални идеи, вплетени в сюжета“, сподели Илияна Бенова-Бени. „Не е случайно, че дебютният роман на Людмила продължава да бъде интригуващ и днес. Защото той предизвиква интереса не само на съвременниците на прехода, но и на по-младите читатели, които чрез историята на Анна и Борис биха могли да разпознаят себе си и да научат истината за период, който не биха могли да си представят“, отбеляза още Бенова.
„Истината е, че не искам да давам оценки. Книгата е значима, вън от съмнение“, каза Любен Дилов-син, първият редактор на романа. „Никога не бих се наел да правя нещо с нея, ако не бях видял още в самото начало, че това е история, която никой няма смелост да разказва“.
Дилов се върна назад във времето и сподели с публиката историята за първата си среща с романа. „Карбовски ми изпрати текста. Първоначално си помислих, че това са дневници на някаква тийнейджърка, но след това написаното жестоко ме грабна. След като Люси ми донесе последната редакция, с всяка следваща страница проследявах как тя се научава да пише. Пред очите ми израсна един страхотен разказвач“.
Главният редактор на издателство „Ентусиаст“ Мария Чунчева отбеляза, че един от най-важните и ценни моменти от романа са мемоарите на дядото на Людмила Филипова, министър-председателя Гриша Филипов. „Това е едно безкрайно интересно свидетелство за тези времена. Докато ги четях, вплетени в невероятната история, си представях една книга, написана само от тях“.
Авторът на „Анатомия на илюзиите“ Людмила Филипова благодари на всички гости и на всички читатели, които са превърнали романа в един от най-четените у нас през последните десет години. Людмила сподели с публиката истинската причина, която я е мотивирала да довърши и публикува книгата. „След като написах първата половина, я занесох на майка ми, която винаги е била най-големият ми критик. Занесох ѝ я в болницата, ужасно място, където тя вече умираше от рак. Майка ми прочете само първата половина и ми каза: „Съвсем искрено – това е най-интересната книга, която съм чела. Моля те, продължи я!“. Така аз повярвах, че от написаното може да излезе книга.
Реших, че е мой дълг да разкажа какво се случи по време на социализма, какво се случи по време на прехода и първите години на демокрацията. Първоначално мислех да създам нещо документално, но в един момент осъзнах, че през моста на книгата можеш да пренесеш важните послания, които най-трайно биха могли да попаднат у сърцата на хората“, заключи Филипова.
Enthusiast publishing
press

Вече всеки знае, че Лора се научи да брои до десет (RAR 1.66 MB)

За първи път Сотир Гелев представи пред публика най-новата си детска книга 
06/2018
Относно: Как Лора се научи да брои до десет

На празника на детето, 1 юни 2018 г., Книжен център „Гринуич“ беше домакин на представянето на най-новата детска книга от Сотир Гелев „Как Лора се научи да брои до десет“, издание на „Ентусиаст“. Гелев пише и едновременно с това илюстрира приключенията на малката Лора, която преминава през редица изпитания, за да извърви трудния път до числото десет, а след това до дома.
„Как Лора се научи да брои до десет“ е история за малките, но съдържа важните уроци, които всички ние учим ежедневно. И буквално, и метафорично Сотир Гелев обрисува пътя до порастването на всеки един от нас“, каза Сиана Колибарова от издателство „Ентусиаст“. „Книгата е остроумна, духовита и моментално се превръща в любима на всеки, който се докосне до нея. Но нямаше да бъде същата без прекрасните златни илюстрации на Сотир Гелев, златни във всеки смисъл на думата. Неслучайно изображение от „Как Лора се научи да брои до десет“ беше селектирано за изложбата „Радост, тъга и надежда. 16 илюстрации за детски книги от български художници“, която се проведе по време на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи тази година“, каза още Колибарова.
„Отдавна исках да илюстрирам детска книжа, но тъй като нямах подходящ текст се наложи да я напиша и да илюстрирам. Това е втората книга, която илюстрирам през живота си“, сподели създателят на „Как Лора се научи да брои до десет“ Сотир Гелев. Той отбеляза, че уж измисленият свят от историята съвсем не е измислен, а напълно реален. „Книгата е написана по действителни случаи и всичко в нея е истинско. Тук днес е Лора, която се роди точно в деня, в който се чудех как да нарека моята главна героиня. Затова я кръстих Лора“.
Авторът разкри, че Лора съвсем не е единствената героиня в книжката, която има истински еквивалент. Той поясни защо нейната котка носи името Сергей Есенин. „Един мой приятел, Андрей Слабаков, навремето имаше една котка, която се казваше така. Тя беше женска, но я бяха кръстили Сергей Есенин, защото първоначално не са знаели каква е. Тази котка е истинска, въпреки че почина някъде през 1987 г. Но така или иначе е историческа личност.“
Сотир Гелев призна, че вече има заглавие за продължението на книгата и то е „Как Лора се научи да чупи орехи“. „Според мен е важно за едно дете да може да чупи орехи и всеки от нас има горчив опит с чупенето на орехи. Това си е едно важно умение. Но точно какво ще стане в книгата още не знам“, допълни авторът.
След премиерата в София „Как Лора се научи да брои до десет“ ще бъде представена още веднъж на „Капана фест“ – Пловдив на 2 юни от 16:00 часа.
Enthusiast publishing
press

Първият роман на Людмила Филипова с ново издание от „Ентусиаст“ (RAR 2.52 MB)

„Анатомия на илюзиите“ е история за заблудите и пропуснатите шансове на прехода
05/2018
Относно: Анатомия на илюзиите

Една от най-знаковите книги за българския преход, „Анатомия на илюзиите“, получи заслужено внимание през годините и се превърна в един от най-четените романи у нас. Сега, дванайсет години след първата си публикация и многото последвали тиражи, дебютната книга на Людмила Филипова излиза отново в преработено и допълнено издание от „Ентусиаст“.
„Анатомия на илюзиите“ е посветена на годините малко преди и след падането на комунизма в България, на това „преди и сега“, обозначаващо началото на прехода. В тази история няма лоши и добри герои, а просто хора, на върха или на дъното, с техните копнежи, слабости и страхове. В романа се оглеждат образите на реално съществуващи личности – някои от най-дискутираните и драматични типажи на съвремието и на близкото минало, които лесно могат да бъдат разпознати, макар и с измислени имена. Филипова изгражда сюжетните линии и персонажите на базата на десетки направени интервюта със специалисти, множество изследвани статии, но най-вече на мемоарите на дядо си Гриша Филипов, които са преразказани през нейната житейска призма.
Какво се случва с копнежите на сърцето, които умишлено задушаваме, вместо да последваме? Какво ни прави хора или мъртви души? Кои са личностите, които сътвориха съвременния свят и каква бе цената за изграждането му?
Между отговорите на тези и на много други въпроси са вплетени историите на Анна и Борис – момиче и момче на прага на осъзнатия живот, които се сблъскват с редица мечти и разочарования по пътя към зрелостта. Два свята, разделени от стена. Два живота, които не могат да бъдат едно. Две съдби, толкова различни и толкова еднакви.
„Това е чиста проба човешки разказ без примеси на натрапчиви внушения, без сюжетни залитания и неоснователни авторски прищевки“, споделя за „Анатомия на илюзиите“ писателят Виктор Пасков, който е сред първите ѝ читатели още през 2006 г. „Една интелигентно споделена интуиция, с помощта на която писателката рисува портрета на човешките съдби, житейската ирония и многото разбити и оцелели илюзии.“
Според Мартин Карбовски романът е като анимационен филм, в който познатите любими образи от детството се разтапят в модерни кошмари. „Това не е книга, а документ кой какъв е днес. И кое вчерашно време ни създаде. Биография на порастването. Порастване, в което главният герой е смъртта. А трябваше да е червенокосо момиченце.“
Любен Дилов-син споделя за „Анатомия на илюзиите“: „Държите в ръцете си доказателство, че и най-вулгарните теми на нашия живот могат да бъдат поднесени с доброта и обич. Когато го прави Людмила Филипова.“
Това е книга, която може да бъде определена като дисекция на съвремието. Людмила Филипова изобличава истините за две икономически системи, изградени върху много мечти, но и много илюзии; за любовта, страстите и болката; за човешката мотивация и тайната на успеха, за стремежите и безскрупулността и силите, които ги движат и рушат.Това е роман за силните и слабите, за онеправданите, за различните.
Enthusiast publishing
press

Казандзакис, какъвто никога преди (RAR 3.25 MB)

„Ентусиаст“ публикува първия роман на Никос Казандзакис
05/2018
Относно: Змия и лилия

„Змия и лилия“ – първата публикувана творба на световния класик Никос Казандзакис – отново достига до българските читатели близо 40 години след първата си публикация у нас. Книгата е част от поредицата на издателство „Ентусиаст“ Enthusiast Vintage и се нарежда доостаналите шедьоври на автора „Рапорт пред Ел Греко“, „Алексис Зорбас“, „Капитан Михалис“, „Последното изкушение“и „Христос отново разпнат“. „Змия и лилия“ е песен за безкрайната и безнадеждна любов, за вечното и неумолимо увлечение. С инстинкта на голям художник Казандзакис ни води през сезоните на любовта като през сезоните на препускащото време.
Книгата, подписана със странното женско име Карма Нирвами, излиза за първи път, когато авторът е едва 23-годишен студент по право в Атинския университет. Със „Змия и лилия“ публиката ще има възможност да се запознае с един непознат Казандзакис и причината за това не е случайна. Творбата се превръща в послание-заклинание към неговата най-голяма любов и муза.  
Историята проследява любовта на един художник, измъчван от двойна жажда — физическа и духовна. Героят, у когото откриваме образа на самия Казандзакис, е далеч от света, потънал в собственото си „аз“, пее лебедовата песен за твореца, който търси израз само на вътрешните си вълнения, за да избере красивата смърт пред перипетиите на живота.Любовта се ражда с пролетта, разцъфтява в цялата си пищност през лятото, за да бъде смразена от съмненията на есента и убита от студа на зимата.
В четирите части на книгата проследяваме раждането, развитието, възхода, осъществяването, насищането, покваряването и смъртта на едно голямо чувство, което обаче и двамата лирически герои – художникът и неговата любима, не успяват да съхранят и да превърнат в любов. Тя,  млада и неопитна, присъства само като сянка и отражение в думите на любимия си. Той – защото има ум, покварен от познанието, и защото очевидно никога не е познал простото любовно чувство на неерудитите и неинтелектуалците, на онези, които изживяват спокойно страстта и любовта и я пренасят в класическо семейство с всички прилежащи му атрибути като деца, дом и обичайните битовизми, с чиято помощ се съхраняват умът и сърцето.
„Змия и лилия“ всъщност е една история на страстта, облечена като любов. Лирическите герои, неуверени и млади, все още не знаят какво изпитват. Всяка страст има своите сезони. Любовта също има своите сезони, но те са по-дълги и не дотам изпепеляващи сърцето и ума. Но те не го знаят. Те не знаят, че когато оздравееш от страстта, белезите, останали от заболяването, се наричат...любов.
Enthusiast publishing
press

Котаракът Франт се срещна с публиката (RAR 1.04 MB)

Писателят Иван Раденков представи за първи път най-новата си детска книга 
05/2018
Относно: Котаракът Франт и загадъчният остров

Премиерата на най-новата мултимедийна книга за деца на писателя Иван Раденков „Котаракът Франт и загадъчният остров“, издание на „Ентусиаст“, се състоя на 12 май 2018 г. в Книжен център „Гринуич“. Събитието беше дългоочаквано от всички малки и големи почитатели както на автора, така и на главния герой – един котарак с бохемска душа и аристократично потекло, загубил графската си титла за една обещаваща ръка на бридж.
„Котаракът Франт и загадъчният остров“ беше представена от управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и от редактора Илияна Бенова.
„Това е една дългораждана книга“, шеговито отбеляза Виктория Бисерова. „Изминаха повече от две години, откакто за първи път се срещнах с Франт. Смея да твърдя, че не съм чела по-добър, по-забавен и (уверявам всички деца) по-хубав приключенски текст от български автор. В книгата, освен приказната история от Иван Раденков, ще откриете 14 музикални изпълнения, по които работихме много дълго време. Група „Неутрино Рейс“ написа музиката, а вокална формация „Врабчетата“ изпълни песните.
А за да бъде една книга-мюзикъл истинска, имаме пиеса и сингбек, така че всеки в училище и вкъщи да разиграе постановката.“ Бисерова сподели още, че мечтите за творбата не се изчерпват с нейното издаване. „След като преди по-малко от месец поставихме мини-мюзикъл на сцената на Младежкия театър, с Иван мечтаем да видим голям мюзикъл, реализиран на голяма сцена в постоянната програма на някой театър. Така ще имаме възможността да видим в целия им блясък прекрасните илюстрации на проф. Виктор Паунов, които той сътвори специално за историята, и така изгради приказния свят на Франт.“
Отговорният редактор Илияна Бенова определени творбата като „сбъдната мечта“. „Това е многопластова детска книга, която съдържа невероятни илюстрации, стихчета, които ме карат искрено да се смея, прекрасен сюжет и страхотни герои. Забавлявах се като дете, докато работех по текста, и се надявам да донесе такава голяма радост и на своите читатели – не само на децата, но и на техните родители.“
Главният герой на събитието и автор на „Котаракът Франт и загадъчният остров“ Иван Раденков не скри вълнението си и благодари на всички, без чиито усилия и творческа енергия създаването на творбата не би било невъзможно. Той сподели забавни момента от създаването на героите, на музиката и на пиесата и призна кой е любимият му персонаж от книгата: „Това е Пречатмикраката. Всъщност се оказва, че изобщо не му пречат краката, а името е староиндуско – Преч Атмик Раката, кръстен на дядо си Раката и на баща си Атмик.“
„Книжката се получи много добре. В историята има смешки, приключения и обрати“, сподели Раденков. „Дори са ми сложили мустаци на корицата, защото съм истински котарак по-душа. И мисля, че всички сме.“
Enthusiast publishing
 
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg