press

Людмила Филипова представи новото издание на „Анатомия на илюзиите“ (RAR 1.16 MB)

Една от най-знаковите книги за българския преход излезе в преработено и допълнено издание
06/2018
Относно: Анатомия на илюзиите

Писателката Людмила Филипова представи новото издание на дебютната си книга „Анатомия на илюзиите“ на 13 юни 2018 г. в хотел „Маринела“. Дванайсет години след първата си публикация и многото последвали тиражи, романът, който може да бъде определен като една от най-знаковите книги за българския преход, излезе отново в преработено и допълнено издание от „Ентусиаст“.
„Анатомия на илюзиите“ беше представена от първия си редактор Любен Дилов-син, от редактора на най-новото издание Илияна Бенова-Бени и от главния редактор на издателство „Ентусиаст“ Мария Чунчева.
„За мен беше огромна чест да се докосна до още един художествен текст на Людмила Филипова – с цялата му многопластовост и оригинални идеи, вплетени в сюжета“, сподели Илияна Бенова-Бени. „Не е случайно, че дебютният роман на Людмила продължава да бъде интригуващ и днес. Защото той предизвиква интереса не само на съвременниците на прехода, но и на по-младите читатели, които чрез историята на Анна и Борис биха могли да разпознаят себе си и да научат истината за период, който не биха могли да си представят“, отбеляза още Бенова.
„Истината е, че не искам да давам оценки. Книгата е значима, вън от съмнение“, каза Любен Дилов-син, първият редактор на романа. „Никога не бих се наел да правя нещо с нея, ако не бях видял още в самото начало, че това е история, която никой няма смелост да разказва“.
Дилов се върна назад във времето и сподели с публиката историята за първата си среща с романа. „Карбовски ми изпрати текста. Първоначално си помислих, че това са дневници на някаква тийнейджърка, но след това написаното жестоко ме грабна. След като Люси ми донесе последната редакция, с всяка следваща страница проследявах как тя се научава да пише. Пред очите ми израсна един страхотен разказвач“.
Главният редактор на издателство „Ентусиаст“ Мария Чунчева отбеляза, че един от най-важните и ценни моменти от романа са мемоарите на дядото на Людмила Филипова, министър-председателя Гриша Филипов. „Това е едно безкрайно интересно свидетелство за тези времена. Докато ги четях, вплетени в невероятната история, си представях една книга, написана само от тях“.
Авторът на „Анатомия на илюзиите“ Людмила Филипова благодари на всички гости и на всички читатели, които са превърнали романа в един от най-четените у нас през последните десет години. Людмила сподели с публиката истинската причина, която я е мотивирала да довърши и публикува книгата. „След като написах първата половина, я занесох на майка ми, която винаги е била най-големият ми критик. Занесох ѝ я в болницата, ужасно място, където тя вече умираше от рак. Майка ми прочете само първата половина и ми каза: „Съвсем искрено – това е най-интересната книга, която съм чела. Моля те, продължи я!“. Така аз повярвах, че от написаното може да излезе книга.
Реших, че е мой дълг да разкажа какво се случи по време на социализма, какво се случи по време на прехода и първите години на демокрацията. Първоначално мислех да създам нещо документално, но в един момент осъзнах, че през моста на книгата можеш да пренесеш важните послания, които най-трайно биха могли да попаднат у сърцата на хората“, заключи Филипова.
Enthusiast publishing
press

Вече всеки знае, че Лора се научи да брои до десет (RAR 1.66 MB)

За първи път Сотир Гелев представи пред публика най-новата си детска книга 
06/2018
Относно: Как Лора се научи да брои до десет

На празника на детето, 1 юни 2018 г., Книжен център „Гринуич“ беше домакин на представянето на най-новата детска книга от Сотир Гелев „Как Лора се научи да брои до десет“, издание на „Ентусиаст“. Гелев пише и едновременно с това илюстрира приключенията на малката Лора, която преминава през редица изпитания, за да извърви трудния път до числото десет, а след това до дома.
„Как Лора се научи да брои до десет“ е история за малките, но съдържа важните уроци, които всички ние учим ежедневно. И буквално, и метафорично Сотир Гелев обрисува пътя до порастването на всеки един от нас“, каза Сиана Колибарова от издателство „Ентусиаст“. „Книгата е остроумна, духовита и моментално се превръща в любима на всеки, който се докосне до нея. Но нямаше да бъде същата без прекрасните златни илюстрации на Сотир Гелев, златни във всеки смисъл на думата. Неслучайно изображение от „Как Лора се научи да брои до десет“ беше селектирано за изложбата „Радост, тъга и надежда. 16 илюстрации за детски книги от български художници“, която се проведе по време на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи тази година“, каза още Колибарова.
„Отдавна исках да илюстрирам детска книжа, но тъй като нямах подходящ текст се наложи да я напиша и да илюстрирам. Това е втората книга, която илюстрирам през живота си“, сподели създателят на „Как Лора се научи да брои до десет“ Сотир Гелев. Той отбеляза, че уж измисленият свят от историята съвсем не е измислен, а напълно реален. „Книгата е написана по действителни случаи и всичко в нея е истинско. Тук днес е Лора, която се роди точно в деня, в който се чудех как да нарека моята главна героиня. Затова я кръстих Лора“.
Авторът разкри, че Лора съвсем не е единствената героиня в книжката, която има истински еквивалент. Той поясни защо нейната котка носи името Сергей Есенин. „Един мой приятел, Андрей Слабаков, навремето имаше една котка, която се казваше така. Тя беше женска, но я бяха кръстили Сергей Есенин, защото първоначално не са знаели каква е. Тази котка е истинска, въпреки че почина някъде през 1987 г. Но така или иначе е историческа личност.“
Сотир Гелев призна, че вече има заглавие за продължението на книгата и то е „Как Лора се научи да чупи орехи“. „Според мен е важно за едно дете да може да чупи орехи и всеки от нас има горчив опит с чупенето на орехи. Това си е едно важно умение. Но точно какво ще стане в книгата още не знам“, допълни авторът.
След премиерата в София „Как Лора се научи да брои до десет“ ще бъде представена още веднъж на „Капана фест“ – Пловдив на 2 юни от 16:00 часа.
Enthusiast publishing
press

Първият роман на Людмила Филипова с ново издание от „Ентусиаст“ (RAR 2.52 MB)

„Анатомия на илюзиите“ е история за заблудите и пропуснатите шансове на прехода
05/2018
Относно: Анатомия на илюзиите

Една от най-знаковите книги за българския преход, „Анатомия на илюзиите“, получи заслужено внимание през годините и се превърна в един от най-четените романи у нас. Сега, дванайсет години след първата си публикация и многото последвали тиражи, дебютната книга на Людмила Филипова излиза отново в преработено и допълнено издание от „Ентусиаст“.
„Анатомия на илюзиите“ е посветена на годините малко преди и след падането на комунизма в България, на това „преди и сега“, обозначаващо началото на прехода. В тази история няма лоши и добри герои, а просто хора, на върха или на дъното, с техните копнежи, слабости и страхове. В романа се оглеждат образите на реално съществуващи личности – някои от най-дискутираните и драматични типажи на съвремието и на близкото минало, които лесно могат да бъдат разпознати, макар и с измислени имена. Филипова изгражда сюжетните линии и персонажите на базата на десетки направени интервюта със специалисти, множество изследвани статии, но най-вече на мемоарите на дядо си Гриша Филипов, които са преразказани през нейната житейска призма.
Какво се случва с копнежите на сърцето, които умишлено задушаваме, вместо да последваме? Какво ни прави хора или мъртви души? Кои са личностите, които сътвориха съвременния свят и каква бе цената за изграждането му?
Между отговорите на тези и на много други въпроси са вплетени историите на Анна и Борис – момиче и момче на прага на осъзнатия живот, които се сблъскват с редица мечти и разочарования по пътя към зрелостта. Два свята, разделени от стена. Два живота, които не могат да бъдат едно. Две съдби, толкова различни и толкова еднакви.
„Това е чиста проба човешки разказ без примеси на натрапчиви внушения, без сюжетни залитания и неоснователни авторски прищевки“, споделя за „Анатомия на илюзиите“ писателят Виктор Пасков, който е сред първите ѝ читатели още през 2006 г. „Една интелигентно споделена интуиция, с помощта на която писателката рисува портрета на човешките съдби, житейската ирония и многото разбити и оцелели илюзии.“
Според Мартин Карбовски романът е като анимационен филм, в който познатите любими образи от детството се разтапят в модерни кошмари. „Това не е книга, а документ кой какъв е днес. И кое вчерашно време ни създаде. Биография на порастването. Порастване, в което главният герой е смъртта. А трябваше да е червенокосо момиченце.“
Любен Дилов-син споделя за „Анатомия на илюзиите“: „Държите в ръцете си доказателство, че и най-вулгарните теми на нашия живот могат да бъдат поднесени с доброта и обич. Когато го прави Людмила Филипова.“
Това е книга, която може да бъде определена като дисекция на съвремието. Людмила Филипова изобличава истините за две икономически системи, изградени върху много мечти, но и много илюзии; за любовта, страстите и болката; за човешката мотивация и тайната на успеха, за стремежите и безскрупулността и силите, които ги движат и рушат.Това е роман за силните и слабите, за онеправданите, за различните.
Enthusiast publishing
press

Казандзакис, какъвто никога преди (RAR 3.25 MB)

„Ентусиаст“ публикува първия роман на Никос Казандзакис
05/2018
Относно: Змия и лилия

„Змия и лилия“ – първата публикувана творба на световния класик Никос Казандзакис – отново достига до българските читатели близо 40 години след първата си публикация у нас. Книгата е част от поредицата на издателство „Ентусиаст“ Enthusiast Vintage и се нарежда доостаналите шедьоври на автора „Рапорт пред Ел Греко“, „Алексис Зорбас“, „Капитан Михалис“, „Последното изкушение“и „Христос отново разпнат“. „Змия и лилия“ е песен за безкрайната и безнадеждна любов, за вечното и неумолимо увлечение. С инстинкта на голям художник Казандзакис ни води през сезоните на любовта като през сезоните на препускащото време.
Книгата, подписана със странното женско име Карма Нирвами, излиза за първи път, когато авторът е едва 23-годишен студент по право в Атинския университет. Със „Змия и лилия“ публиката ще има възможност да се запознае с един непознат Казандзакис и причината за това не е случайна. Творбата се превръща в послание-заклинание към неговата най-голяма любов и муза.  
Историята проследява любовта на един художник, измъчван от двойна жажда — физическа и духовна. Героят, у когото откриваме образа на самия Казандзакис, е далеч от света, потънал в собственото си „аз“, пее лебедовата песен за твореца, който търси израз само на вътрешните си вълнения, за да избере красивата смърт пред перипетиите на живота.Любовта се ражда с пролетта, разцъфтява в цялата си пищност през лятото, за да бъде смразена от съмненията на есента и убита от студа на зимата.
В четирите части на книгата проследяваме раждането, развитието, възхода, осъществяването, насищането, покваряването и смъртта на едно голямо чувство, което обаче и двамата лирически герои – художникът и неговата любима, не успяват да съхранят и да превърнат в любов. Тя,  млада и неопитна, присъства само като сянка и отражение в думите на любимия си. Той – защото има ум, покварен от познанието, и защото очевидно никога не е познал простото любовно чувство на неерудитите и неинтелектуалците, на онези, които изживяват спокойно страстта и любовта и я пренасят в класическо семейство с всички прилежащи му атрибути като деца, дом и обичайните битовизми, с чиято помощ се съхраняват умът и сърцето.
„Змия и лилия“ всъщност е една история на страстта, облечена като любов. Лирическите герои, неуверени и млади, все още не знаят какво изпитват. Всяка страст има своите сезони. Любовта също има своите сезони, но те са по-дълги и не дотам изпепеляващи сърцето и ума. Но те не го знаят. Те не знаят, че когато оздравееш от страстта, белезите, останали от заболяването, се наричат...любов.
Enthusiast publishing
press

Котаракът Франт се срещна с публиката (RAR 1.04 MB)

Писателят Иван Раденков представи за първи път най-новата си детска книга 
05/2018
Относно: Котаракът Франт и загадъчният остров

Премиерата на най-новата мултимедийна книга за деца на писателя Иван Раденков „Котаракът Франт и загадъчният остров“, издание на „Ентусиаст“, се състоя на 12 май 2018 г. в Книжен център „Гринуич“. Събитието беше дългоочаквано от всички малки и големи почитатели както на автора, така и на главния герой – един котарак с бохемска душа и аристократично потекло, загубил графската си титла за една обещаваща ръка на бридж.
„Котаракът Франт и загадъчният остров“ беше представена от управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и от редактора Илияна Бенова.
„Това е една дългораждана книга“, шеговито отбеляза Виктория Бисерова. „Изминаха повече от две години, откакто за първи път се срещнах с Франт. Смея да твърдя, че не съм чела по-добър, по-забавен и (уверявам всички деца) по-хубав приключенски текст от български автор. В книгата, освен приказната история от Иван Раденков, ще откриете 14 музикални изпълнения, по които работихме много дълго време. Група „Неутрино Рейс“ написа музиката, а вокална формация „Врабчетата“ изпълни песните.
А за да бъде една книга-мюзикъл истинска, имаме пиеса и сингбек, така че всеки в училище и вкъщи да разиграе постановката.“ Бисерова сподели още, че мечтите за творбата не се изчерпват с нейното издаване. „След като преди по-малко от месец поставихме мини-мюзикъл на сцената на Младежкия театър, с Иван мечтаем да видим голям мюзикъл, реализиран на голяма сцена в постоянната програма на някой театър. Така ще имаме възможността да видим в целия им блясък прекрасните илюстрации на проф. Виктор Паунов, които той сътвори специално за историята, и така изгради приказния свят на Франт.“
Отговорният редактор Илияна Бенова определени творбата като „сбъдната мечта“. „Това е многопластова детска книга, която съдържа невероятни илюстрации, стихчета, които ме карат искрено да се смея, прекрасен сюжет и страхотни герои. Забавлявах се като дете, докато работех по текста, и се надявам да донесе такава голяма радост и на своите читатели – не само на децата, но и на техните родители.“
Главният герой на събитието и автор на „Котаракът Франт и загадъчният остров“ Иван Раденков не скри вълнението си и благодари на всички, без чиито усилия и творческа енергия създаването на творбата не би било невъзможно. Той сподели забавни момента от създаването на героите, на музиката и на пиесата и призна кой е любимият му персонаж от книгата: „Това е Пречатмикраката. Всъщност се оказва, че изобщо не му пречат краката, а името е староиндуско – Преч Атмик Раката, кръстен на дядо си Раката и на баща си Атмик.“
„Книжката се получи много добре. В историята има смешки, приключения и обрати“, сподели Раденков. „Дори са ми сложили мустаци на корицата, защото съм истински котарак по-душа. И мисля, че всички сме.“
Enthusiast publishing
press

Феноменът ЦСКА (RAR 1.93 MB)

Новата „Червена библия“ на Георги Атанасов излиза по повод 70-годишнината от създаването на футболния клуб
04/2018
Относно: Феноменът ЦСКА

По-малко от месец преди 70-годишния юбилей на футболния клуб ЦСКА известният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов продължава своята „Червена библия“. Верен на своя полемичен, провокативен, антисистемен стил, в книгата „Феноменът ЦСКА“, издание на „Ентусиаст“, авторът проследява историята на едната от двете спортни институции на България като поредица от битки и конфликти в необявената война между синия и червения полюс.
За разлика от високопарните четива, издавани по повод на кръгли годишнини, „Феноменът ЦСКА“ е по-скоро драматична, отколкото празнична летопис. Това е така, защото наред с възхвалата на великите футболисти и епохалните победи, превърнали ЦСКА в „палач на еврошампиони“, Атанасов прави дисекция на най-тежките епизоди от историята на клуба – „възродителния процес“ през 1985 г., довел до появата на фикцията „Средец“, отнемането на лиценза за Европа през 2008 г., фалита на клубното АД през 2015 г., предизвикал заточението на най-престижния български отбор в селските групи, битката за емблемата и базите, както и отстояването на историята срещу посегателствата.
„Феноменът ЦСКА“ е както спортна, така и социална книга. Авторът анализира фактите от сблъсъка на терена и зад кулисите в контекста на историческите тенденции и политическата конюнктура. А при този подход към българския футбол – преди 9 септември 1944 г. след това до 10 ноември 1989 г. и най-вече по време на Прехода, много от героите и събитията придобиват различно лице и съдържание – нерядко деформирани и преекспонирани от намесата на силните на деня от различни цветове. Или от един политически, но от различен спортен цвят. В този своеобразен спортно-политически паноптикум се нареждат Тодор Живков, Цола Драгойчева, Борис Велчев, Ангел Солаков, Иван Славков, Добри Джуров, Милко Балев, Стефан Софиянски, Георги Марков, Евгений Бакърджиев, Георги Първанов, Сергей Станишев, Тодор Батков, Александър Томов и др.
Тази книга е всичко друго, но не и статистика или юбилейно четиво. Читателите имат възможност да се срещнат с необичайна трактовка на спорта като пресечна точка на емоции, страсти и обществени каузи, нерядко опорочавани от намесата на явни и скрити фактори от политиката, бизнеса и подземния свят. Георги Атанасов извежда формулата за органичната връзка между футбола и олигархията у нас след 10 ноември 1989 г. под неизбежната сянка на ДС. И търси обяснение за драмите на ЦСКА в обстоятелството, че тази институция бе етикирана като „вражеска“ от приватизаторите на „демокрацията“. За разлика от „вечния съперник“ и „проекта“ от Разград...
Полемичният подход дешифрира видимата и невидимата природа на футбола у нас като част от социалното битие на нацията. И търси мястото на ЦСКА, един вечно млад отбор на 70 години, оцелял в мътната стихия на Прехода благодарение на любовта и верността на своите привърженици. Георги Атанасов доказва, че спортът е не само част от политиката – той самият е политика.
Enthusiast publishing
press

Как Лора се научи да брои до десет (RAR 2.54 MB)

„Ентусиаст“ публикува най-новата история за деца от Сотир Гелев на Международния ден на детската книга
04/2018
Относно: Как Лора се научи да брои до десет

Една котка на име Сергей Есенин, чудовище с два зъба, три кофи с диаманти, четири фалшиви златни монети, пет цветни феи, шест малки мишки, седем сребърни копчета, осем паяшки крачета, девет гъби манатарки и десет камъка.Не, това не са съставките на рецепта за много съмнителна супа, а всичко, което превръща новата книжка на Сотир Гелев „Как Лора се научи да брои до десет“ („Ентусиаст“) в необходимото четиво за всяко дете, търсещо приключения.
Сотир и Пенко Гелеви са познати на публиката с поредицата за Илийчо и неговия приятел мърколак Август, която включва заглавията „Илийчо и Август“, „Илийчо, Август и седемте джуджета“ и „Илийчо, Август и Гергин“. Този път Сотир Гелев сам пише и едновременно с това илюстрира историята за малката Лора, която преминава през редица изпитания и загадки, за да извърви трудния път до числото десет, а след това до дома.
Да преброиш до десет всъщност не е толкова сложна задача – би казал човек, който го е правил поне десет пъти. Лора обаче не е. Тя познава само числото едно, а това се оказва крайно недостатъчно. Особено когато ти се прииска да изядеш една, още една, още една и след това още една палачинка.
Затова смелото момиче се впуска в редица приключения. За щастие, Лора не е сама – неин верен спътник по време на великото начинание е Сергей Есенин, който е котка, нищо че е с мъжко име (но това е дълга история). Помагат ѝ още Чудовището, джуджетата, драконът, феите, мишките, Разбойника, паякът и Вещицата! Лора също си помага мъничко. И ето, че сложната задача вече не е толкова сложна.
„Как Лора се научи да брои до десет“ е история за малките, но съдържа важни уроци, които учим ежедневно. Остроумно и духовито, Сотир Гелев обрисува (и буквално, и метафорично) пътя до порастването на всеки един от нас. На пръв поглед може да изглежда страшно, защото непознатото винаги ни плаши, но всъщност не е толкова трудно да го извървиш. А когато този път води до картофените кюфтенца с кисело мляко на мама, се оказва, че си е струвало. Защото Лора, както и ние, никога не отказваме картофени кюфтенца. Особено с кисело мляко.
Enthusiast publishing
press

За щъркелите, които ни спасяват (RAR 1.69 MB)

„Щъркелиада“ е поетична история за деца, посветена на божествените птици
03/2018
Относно: Щъркелиада

Щъркелите са птиците, за които научаваме още в ранното ни детство. Те са символ на идващата пролет, на раждащия се нов живот. Първите вестители, че светът продължава да тече по извечните си закони. Ето защо с настъпването на пролетта издателство „Ентусиаст“ изненадва най-малките читатели с вълнуваща история за едни от най-изящните същества на планетата.„Щъркелиада“от Николай Стоянов е поетичен разказ за живота и приключенията на божествените птици, които донасят на крилете си слънцето и надеждата. Представата за магичността на летящите създания се дообогатява от десетките илюстрации на Светла Георгиева, които изпъстрят страниците на книжката.
Въпреки че „Щъркелиада“ е дебютното детско произведение на автора, познат на публиката с над 15 заглавия, десетки радиопиеси, сценарии и преводи, творбата получи признание още през изминалата година. Тогава проектът за изданието спечели конкурса на Министерството на културата по програмата „Помощ за книгата“ в направление „Литература за деца и юноши“.
Още в самото начало читателите се запознават с Жан и неговото семейство, което доверчиво изгражда гнездата си на покривите на домовете в малко планинско село. Други негови приятели пък се установяват на училищния покрив, за да научат нещичко от уроците. Но едва ли някой от тях би открил своя път през въздушния простор без наставленията на Родриго – ръководителя на щъркелите. Неговите изчисления и познания за звездите и луната помагат на ятото да отлети към топлите страни. А когато зимата дойде неочаквано, подслон се намира при добрите съседи – хората.
Авторът споделя, че започва да пише историята по молба на своите внуци, към които е отправено и посвещението в началото на книжката. „Обещах лесно, но задачата се оказа трудна“, казва Стоянов. „Трябваше да намеря сюжет, героите на който да са по-различни от мечоците, ежковците, феите, червените шапчици, крадливите свраки, хитрите лисани, кум-вълчановците, бабките-жабки – всичките, така добре пресъздадени от по-стари или по-млади талантливи автори.
Докато през есента, на връщане от най-южната точка на морския ни бряг, дочух нежен шум от плясък на криле и когато вдигнах глава, видях бяла щъркелова армада, която бе полетяла вече към по-топлите страни. Подредени в изряден строй птиците изпълваха сякаш цялото небе; към тях от различни посоки се присъединяваха с красиви спирали и ятата от крайбрежието. Гледката беше божествена. Но отлитането на птиците ми напомни, че две от моите внучета, трябваше ден-два по-късно да се върнат и те като щъркелчетата към далечната държава, в която живееха... И ето така – между красотата и тъгата – се роди идеята за „Щъркелиада“.
Enthusiast publishing
press

Думата с „Р“, за която не трябва да мълчим (RAR 3.03 MB)

Книгата на Лиса Линч е откровена и дръзка изповед за битката с рака на гърдата
02/2018
Относно: Думата с „Р“

Лиса Линчима дълъг списък с неща, които да направи преди да навършитрийсет – да види Северното сияние,да има дете, да напише книга, да отслабне, да си купи обувки „Лубутен“. Последното, което британската журналистка е очаквала да добави в него, е да преборирака на гърдата. И така, с живот на пауза и съзнание, изпълнено с неизказани страхове, въпроси и стотици неизвестни, тя създава блог и започва да пише: за безсилието, за огромната и плашеща промяна в живота ѝ и за очевидната несправедливост да имаш рак на гърдата на двайсет и осем.
„Думата с „Р“, издание на „Ентусиаст“, е истински, дързък, честен и пропит с много хумор разказ за битката на Лиса с Гадината, както тя нарича болестта си. От добрите дни, в които почти забравя за заплахата, надвиснала над щастливия ѝ живот на млада лондончанка, до лошите, когато едва понася терапиите и техните мъчителни последствия, историята на Лиса е емоционална, трогателна и не на последно място – забавна.
Всичко започва съвсем неочаквано, докато журналистката подготвя голяма статия за вестник за интериорен дизайн, в който работи като редактор. Лиса открива бучка в едната си гърда – бучка, от която произлиза не само рак трета степен, но и се „раждат“ блог, книга и филм. Според нея за каквато и новина да става въпрос, е по-добре да знаеш, отколкото да тънеш в неведение. Затова създава блога си, Alright Tit, който използва като дневник за преживяванията си с рака. Стратегията да пише, докато се бори, започва да работи – така семейството и приятелите ѝ са в течение за всичко случващо се, а Лиса получава пречистването, от което има нужда, за да избяга от кушетката на терапевта (поне през по-голямата част от времето).
След като блогът набира огромна популярност, а борбата на англичанката с болестта приключва успешно, Линч решава да издаде книга, в която поетапно да опише битката си с Гадината. Няколко години по-късно BBC адаптира „Думата с „Р“ в едноименен телевизионен филм, номиниран за две награди на Британската филмова академия.
Списание Stylyst определя книгата като безпощадно искрена, докосваща сърцето и изключително остроумна. „Думата с „Р“ е не само животоутвърждаващо, но и най-вдъхновяващото и вълнуващо четиво за рака, което бихте могли да прочетете.“
Enthusiast publishing
press

„Ентусиаст“ представя: Франт. Котаракът Франт. (RAR 3.27 MB)

 „Котаракът Франт и загадъчният остров“ е мултимедийна книга за деца от Иван Раденков
02/2018
Относно: Котаракът Франт и загадъчният остров

Благороден неблагодарник и възпитан калпазанин; шампионна карти, пропилял графската си титла заради една обещаваща ръка на бридж; златенмедалист по танцова фехтовка;разточителенкавалер и непоправиммечтател. Това еФрант, Котаракът Франт – героят от едноименната музикална илюстрована книга на писателя и виден котарак по душа Иван Раденков.
„Котаракът Франт и загадъчният остров“, най-новото заглавие в колекцията с издания за деца на „Ентусиаст“, проследява историята на група чудаци, които преодоляват различията си, за да постигнат една обща цел – да разгадаят мистерията на тайнствения остров и да освободят неговите обитатели. Освен увлекателен разказ за далечни пътешествия и вълнуващи приключения, книгата съдържа авторските илюстрации от проф. Виктор Паунов и диск с 14 детски песни и техните инструментали. Музиката е написана от група „Неутрино Рейс“ и е изпълнена от Вокално-театрална формация „Врабчета“ и Иван Раденков.
В главно действащо лице се превръща един котарак с бохемска душа и аристократично потекло. Франт е познавач и ценител на изтънчената кухня и кулинарните шедьоври, изискан и добре облечен кавалер, който обаче няма пукната пара в джоба си. Ето защо често му се налага да преспива по пейките в парка или да подлага на изпит гостоприемството, изпросено благодарение на нетрайните му приятелства, скрепени с много вино и танци.
Един ден, докато се разхожда безгрижно по френското крайбрежие, Франт намира заровено в пясъка писмо в бутилка от лимонада. В размития текст Котаракът открива зов за помощ от благородна котка, попаднала в капана на загадъчен остров. Решен да стигне до нея, Франт загърбва идиличното си ежедневие и се отправя на героична спасителна мисия. За щастие в това храбро начинание му помагат група необикновени особи – Роял Крокадайл, придворният крокодил на краля; капитан Едно-Две, който брои, когато стане напечено; професорът по топография, измервател на хоризонти и специалист по морската фауна Рак фон Бонфон. И Прумти, който, разбира се, е прумптикламатор рапидус или морски дрожд, по-известен в цирковите среди като „съществото, което казва „прумпт“, двугодишен екземпляр, трети разряд акробат, с трицилиндров турбокомпресор.
Книгата вече предизвика десетки положителни рецензии, една от които е на самия професор-доктор Рак фон Бонфон. Ето какво споделя той: „Прочетох книгата с интерес и на един дъх (вероятно защото бях под вода и бях поел дълбоко дъх). Въпреки че не бих я категоризирал като научно четиво, каквото бих предпочел, книжката представя нелошо хрониката на нашите приключения в онези паметни дни. В тази връзка бих я препоръчал на всеки, който има време за губене.“
Enthusiast publishing
 
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg