press

Кои са жените, покорили Ориента за първи път? (RAR 2.03 MB)

Техните истински истории разказва Кристина Морато в „Дамите от Ориента“
03/2019
Седем смели жени изоставят лукса и удобствата на западния свят, за да предприемат едно опасно пътуване до непознатия Изток.Седем авантюристки откриват страстта си към Ориента и номадския живот на бедуините. Техните завладяващи и непознати истории са събрани в „Дамите от Ориента“ – третата книга на испанската журналистка Кристина Морато, която „Ентусиаст“ публикува след успеха на „Непокорните диви“ и „Прокълнатите кралици“.
Морато разказва за седем дами и аристократки, които се впускат в опасното приключение да пътуват отвъд Кайро и Истанбул във времена, в които грабежите, деспотичните турски паши, епидемиите и тежките преходи в пустините разколебават и най-калените пътешественици. Тези запленени от арабския свят жени оставят своята незаличима диря в Близкия изток. Те са Лейди Мери Монтегю, първата жена от западния свят, посетила османските хареми, ексцентричната лейди Хестър Станхоуп, красивата лейди Джейн Дигби, изживяла пламенен любовен романс с бедуински шейх, и решителната Изабел Бъртън. В началото на XX век се появяват и смели изследователки, археоложки и сътруднички на разузнавателните служби на Британската империя като неуморната Фрея Старк, Гъртруд Бел, която в качеството си на секретар за Ориента помага за очертаването на границите на днешен Ирак. Една от тези дами е и прочутата авторка на криминални романи Агата Кристи, чиято най-емблематична творба „Убийство в Ориент експрес“ се ражда именно след продължителните ѝ пътувания до Изтока.
„Не мисля, че някой се отправя на подобно пътуване, за да се върне същият“, споделя авторът Кристина Морато. „За добро или зло, такива пътешествия те белязват завинаги.“
Решителни, любопитни и авантюристични, дамите, покорили Ориента, ни завещават своите пътеписи, прочувствени писма, красиви описания и черно-бели снимки, за да ни покажат защо пътешествията им до Изтока са променили живота им напълно.
Enthusiast publishing
press

Вирджиния Улф от първо лице (RAR 1.46 MB)

Издателство „Ентусиаст“ публикува дневниците на една от най-значимите писателки на XX век
01/2019
Относно: Дневникът на една писателка

За първи път на български език издателство „Ентусиаст“ публикува дневниците на една от най-изтъкнатите фигури в литературата на модернизма на XX век – Вирджиния Улф. С „Дневникът на една писателка“, част от луксозната поредица Enthusiast Vintage, почитателите на Улф ще открият истинското ѝ лице, ще се докоснат до най-съкровените ѝ мисли и ще се запознаят отблизо с личността, която стои зад романите „Мисис Далауей, „Към фара“ и др. Есетата, разказите, статиите и романите на Вирджиния Улф се смятат за основата на съвременния феминизъм. Творбите ѝ, преведени на повече от 50 езика в целия свят, са източник на вдъхновение за създаването на множество пиеси, романи и филми.
Според някои, включително и според Куентин Бел, племенника на Вирджиния Улф, нейният дневник е последното от големите ѝ произведения. И все пак, макар да е богато и увлекателно четиво, той е много различен по характер от нейните романи и есета. Тук не бива да очакваме онази обмисляна и премисляна до съвършенство проза, която познаваме от белетристичните творби на Вирджиния Улф. Тя пише дневника си бързо, „по-бързо и от най-бързата пишеща машина“, без да спре да се замисли, а думите „препускат безобразно по страниците“, както сама споделя.
Улф започва редовно да води дневника от 1915 г., когато е на 33-годишна възраст, и продължава до 1941 г. Последната записка е датирана четири дни преди смъртта ѝ, след която оставя труд от 26 тома, изписани на ръка. Както е обичайно, писателката използва дневника си отчасти, за да сподели своите ежедневни занимания и откровените си размисли за хората, живота и Вселената. Но го използва също така и по свой, индивидуален начин като писател и творец. В него тя общува със себе си за книгите, които пише, както и за творбите, които има намерение да създаде. Всичко значимо за нейните произведения се съдържа в тези дневници – от първия замисъл до писането и пренаписването им. Нейният съпруг Ленард Улф е този, който редактира текстовете и ги публикува 10 години след смъртта ѝ. Той пояснява, че е причината да не го направи по-рано, е фактът, че написаното е твърде лично, за да бъде издадено изцяло приживе на много от споменатите в него хора.
„Дневникът на една писателка“ хвърля светлина върху намеренията, темите и методите на Вирджиния Улф като писател. Изданието създава необичайна психологическа картина на едно творчество, погледнато отвътре. С помощта на книгата читателите на Улф по-добре ще разберат не само нейните герои, но и самата нея, нейните мечти, вълнения и решения. Включително и най-фаталното – това сама да сложи край на живота си.
Enthusiast publishing
press

Завръщането на Нуми и Ники (RAR 1.33 MB)

Новото издание на фантастичния роман на Любен Дилов беше представено официално на Коледа
12/2018
Относно: Нуми и Ники

Традиционно в навечерието на Нова година издателство „Ентусиаст“ представи още един том от поредицата със събрани съчинения на Любен Дилов. Събитието се състоя на 27 декември в Книжен център „Гринуич“ и беше посветено на романите „Звездните приключения на Нуми и Ники“ и продължението „До Райската планета и назад“, които излизат заедно отново за първи път след над 20 години.
Нуми и Ники“ е том V от една поредица, с която от „Ентусиаст“ много се гордеем, и с нетърпение очакваме да разберем коя ще бъде следващата книга в серията“, сподели издателят Виктория Бисерова. „Чувството за хумор и иронията, които можем да намерим в книгите на Любен Дилов, не остаряват. Затова тези творби са непреходни и се надявам да бъдат прочетени от много млади хора“, каза още Бисерова.
„Много необикновен сюжет в много необикновена книга“, заяви Любен Дилов-син. „Старши е направил един прекрасен тийнейджърски роман за опита да разберем другия, който е много различен. И това е свръхактуална тема днес, когато сме затрупани с другости, които ни се представят за заплашителни. Тази линия е максимално запълнена със смешни ситуации и философски провокации – всичко в арсенала на Старши. С всеки прочит се откриват нови и нови мини на смисъл, които гръмват по особено забавен начин.“
Дилов-син сподели с публиката, че когато преди 1 година започва преговори с американска кинокомпания за филмиране на „Нуми и Ники“, научава, че само в Украйна книгата има тираж от 1 милион за последните 20 години. „След кратко проучване разбрахме, че още толкова са излезли в Молдова, Беларус и особено в Русия. Затова със сестра ми бяхме обявени за горди наследници на един от най-крадените и издавани пиратски текстове.“
„Спомням си, че баща ми много се гордееше с тази книга и много я ценеше, защото смяташе, че сравнително малко книги се пишат за тази възраст“, сподели Маргарита Дилова. „Това е фантастичен роман за деца и подобни на тях същества, което, предполагам, не трябва да се разбира като вдетинени възрастни“, допълни с чувство за хумор тя.
Любен Дилов-син повдигна темата за мини-скандала, който съпътства излизането на книгата. Той е свързан с нейната корица, чиято визия не беше приета от хората, които си спомнят романа от детството си с тогавашните ѝ наивистични илюстрации. „Хората не си дават сметка, че модерните тийнове растат в друга визуална среда, и най-малкото, което можем да направим, е да направим реверанс към нея, осъвременявайки героите“, каза Дилов.
Гости на събитието бяха Владимир Тодоров и Чавдар Гюзелев –  художниците на цялата поредица със събрани съчинения на Любен Дилов – Онник Каранфилян, Еленко Ангелов и много други представители на софийските артистични среди.
Enthusiast publishing
press

Нуми и Ники пътешестват отново (RAR 1.58 MB)

Един от най-крадените български детски романи излиза отново след 20 години
12/2018
Относно: Нуми и Ники

„Звездните приключения на Нуми и Ники“ и продължението до „Райската планета и назад“ излизат отново като том Vот поредицата на издателство„Ентусиаст“, представяща събраните съчинения на Любен Дилов. „Нуми и Ники“ има любопитната съдба да е вероятно най-краденият български детски роман за последните няколко десетилетия. Когато през януари 2017 г. Любен Дилов-син започва преговори с голяма американска кинокомпания за откупуване на правата за филмиране на историята, проучванията установяват, че само в Украйна пиратските копия на романа надхвърлят тираж от 500 хиляди за последните 30 години. Колко точно са в Беларус, Молдова и особено в Русия, където книгата е още по-популярна, никой не се наема да пресметне.
Книгата описва изключително забавната история на Николай Лудогорски и неговата извънземна приятелка Нуми, която освен два мозъка притежава и невероятното умение да се забърква в наистина галактически приключения. В привидно тийнейджърския сюжет Дилов успява да скрие и ред философски послания и горчиви размишления за обществото, които освен смешни, за жалост, продължават да са валидни за България и света.
Мини-скандал съпътства и появата на новото издание, най-вече заради корицата, изпълнена от холивудския художник, известен с работата си за „Хари Потър“, „Стюарт Литъл“, филмите на Роберт Земекис и Тим Бъртан – Владимир Тодоров. Новата корица на „Нуми и Ники“ предизвика негодувание у носталгиците, които си спомнят книгата от детството си с тогавашните ѝ наивистични илюстрации. Отговорът на Дилов-син е, че това оформление е предназначено за новото поколение деца, които са отраснали с екранни образи като Хищника и Пришълеца. Ето защо историята на Нуми и Ники трябва да бъде поставена в съвсем нов, модерен визуален контекст. Преди да се спрат на окончателното решение за корицата, Владимир Тодоров и Любен Дилов-син организират проучване в социалните мрежи как точно трябва да изглежда Нуми. И – закономерно – предпочитанията са за образ, по-близък до съвременните образци на поп-културата.
Владимир Тодоров създава не само илюстрацията за корицата на „Нуми и Ники“, но и на останалите 4 издания от поредицата със събраните съчинения на Любен Дилов – „Пропуснатият шанс“, „За мъртвите или добро, или смешно“, „Тежестта на скафандъра. Да избереш себе си“ и „Напред, човечество!“. Графичният дизайн и библиотечното оформление на цялата серия са дело на известния сценограф и художник Чавдар Гюзелев.
Представянето на книгата е на 27 декември от 18:30 часа в Книжен център „Гринуич“, бул. „Витоша“ №37.
Enthusiast publishing
press

Людмила Филипова представи новото издание на „Стъклени съдби“ (JPG 1.22 MB)

 Един от бестселърите на Филипова излезе отново с логото на „Ентусиаст“
12/2018
Относно: Стъклени съдби

Новото издание на един от бестселърите на писателката Людмила ФилиповаСтъклени съдби“ беше представено на 5 декември 2018 г. в „Кино култура“, София. През годините книгата печели не само много почитатели, но и редица международни литературни награди, защото това е първият роман, посветен на глобалните проблеми, свързани с търговията на човешки ембриони и генетичен материал, както и с технологиите за асистирана човешка репродукция.
„След дългоочакваното излизане на „Смисълът“ от „Ентусиаст“ се заехме с една амбициозна задача – да направим нови преработени издания на най-успешните книги на Людмила Филипова“, сподели издателят на романа Виктория Бисерова. Пример за думите ѝ е „Анатомия на илюзиите“ – дебютната творба на Филипова, която излезе в допълнен вариант през лятото на 2018 г.
„Интересът към „Стъклени съдби“ се увеличава с времето и това не е случайно“, каза още Бисерова. Темата, засегната в книгата, е все по-актуална в световен мащаб или поне в западната цивилизация. Ето защо разбрахме, че е важно този роман отново да достигне до публиката и направихме всичко възможно това да се случи“, допълни тя.
Авторът на „Стъклени съдби“ Людмила Филипова благодари на гостите на събитието и най-вече на читателите, които са го в едно от най-търсените заглавия и то не само у нас. Тя сподели с всички присъстващи шокиращи случаи за търговията с човешки ембриони, част от които са описани в книгата. „Най-страшното последствие от тази практика е, че говорим за промяна в еволюцията на човечеството. В романа описвам и много потенциални проблеми, свързани с технологията за асистираната човешка репродукция, за които много хора не се замислят. Но много от тях вече са факт“, заключи писателката.
Една от най-важните новини за вечерта беше, че Филипова е започнала работа по следващия си роман. Темата му обаче все още остава тайна.
Enthusiast publishing
press

„Ентусиаст“ преиздава бестселъра на Людмила Филипова „Стъклени съдби“ (RAR 2.99 MB)

„Стъклени съдби“ е роман прецедент за темата за изкуствено създадения живот
11/2018
Относно: Стъклени съдби

Десет години след първата си публикация хитовият роман на Людмила ФилиповаСтъклени съдби“ излиза в ново издание от „Ентусиаст“. Авторката на „Смисълът“ и „Анатомия на илюзиите“отново прави дисекция на проблемите от настоящето и бъдещето на човечеството, за рисковете от промени в еволюционното развитие на хората, за изкуствено създадения живот и моралните последствия, произлизащи от игра, която може да бъде и много опасна.
През годините „Стъклени съдби“ се е превърнал в бестселър, който печели не само много почитатели, но и няколко престижни световни награди като Prix du livre européen (2008), Hidden River (2009) и един от най-значимите руски литературни призове Yugra. През 2009 г. е номиниран за роман на годината в България, а освен у нас е публикуван в Сърбия и Русия, като в последната е продаден в тираж от над 200 000 копия.
Успехът на „Стъклени съдби“ не е случаен, тъй като това е първият роман, посветен на глобалните проблеми, свързани с търговията на човешки ембриони и генетичен материал, както и с технологиите за асистирана човешка репродукция. По света вече има десетки милиони замразени ембриони. Малцина обаче предполагат как този факт променя всичко около нас.
Книгата проследява историята на четирима близнаци, родени от четири различни майки в различни страни и различни години. Едно ужасно престъпление обаче преплита съдбите им въпреки всички обстоятелства. Следовател Вълчанов е този, който трябва да разгадае тази аномалия и да сглоби всички парченца от на пръв поглед необяснимата ситуация. В неговото разследване се сблъскват любовта, моралните закони, ценностите на съвременното общество и интересите не само на много частни клиники и лаборатории за хора, но и на една мощна Корпорация, която се опитва да измести ролята на природата и на вече превърналите се в традиционни методи за асистирана репродукция.
„Стъклени съдби“ не е научна фантастика – всички данни в нея са действителни, всичко описано е реално и вече се случва. Днес, тук и сега. „Наясно съм, че с една книга няма да променя света. Но може би след като я прочетат, хиляди семейства ще могат да вземат информирано решение за бъдещето на децата си и дори за човечеството“, споделя авторът Людмила Филипова. С романа си тя напомня, че фактите, принадлежащи на утрешното поколение, все още са в ръцете на днешното. А това значи, че са променливи величини.
Представянето на новото издание на „Стъклени съдби“, както и дискусия по темите от книгата, ще се състои на 5 декември от 19:00 часа в „Кино култура“.
Enthusiast publishing
press

Всички Андерсенови приказки, събрани в три тома (RAR 3.69 MB)

Последното издание от поредицата на „Ентусиаст“ „Събрани приказки и разкази“ излиза за Коледа
12/2018
Относно: Събрани приказки и разкази. Том 3

В навечерието на коледните празници издателство „Ентусиаст“ поставя грандиозния финал на една амбициозна поредица – „Събрани приказки и разкази“ от Ханс Кристиан Андерсен. С публикацията на последния трети том от серията тези книги се превръщат в пълната и единствена колекция от произведения на датския гений. Луксозните издания с твърди корици освен оригиналния превод от датски език на Петър Милков Петров съдържат и илюстрациите на Вилхелм Педерсен – първия художник, създал рисунки по произведенията на Андерсен преди повече от 150 години. В Дания и до ден днешен тези илюстрации се смятат за неразделна част от Андерсеновите приказки.
Всяко от изданията „Събрани приказки и разкази“ представи на българската публика една непозната част от творчеството на Андерсен – неговите непревеждани и неиздавани досега у нас приказки. Ето защо в последния том освен любимите си творби като „Принцесата и граховото зърно“, „Новите дрехи на императора“ и „Грозното пате“, читателите ще открият и три малки бисера – краткия сатиричен етюд „Квак“, „Талисманът“ с копнежа за щастлива любов и семеен живот и „Темпераментите“ – басня за същността на хората и техните характери.
„Квак“ и „Темпераментите“ отново подчертават може би най-неизследваната черта в творчеството на поета (Андерсен сам предпочита думата поет, а не писател) – вроденото му, неудържимо, оригинално чувство за хумор. „Талисманът“, издадена за първи път в началото на творческия му път, не може да не е писана с поне малко количество горчивина. За съжаление, животът на Андерсен не се подрежда както на всички останали хора по негово време – той така и не намира този „талисман“, за който говори с такова увлечение в едноименната си приказка. Поетът остава неженен до края на живота си, въпреки че се влюбва на няколко пъти, сред които в бакалската дъщеря Риборг Войгт, сестрата на близкия си приятел и благодетел Едвард Колин – Луизе Колин, и шведската певица Джени Линд, но чувствата му така и остават несподелени.
В творчески план обаче животът на Андерсен изглежда по съвсем различенначин: въпреки неуспехите му като театрален актьор, драматург и балетен артист, той започва да пише. И там амбициите му не са малки. Още в първата си книга, „Младежки опити“, Андерсен се подписва с псевдонима Вилиам Кристиан Уолтър – Вилиам като първото име на Шекспир, Кристиан като своето собствено и Уолтър като първото име на сър Уолтър Скот. Останалото, както се казва, е история, или както самият Андерсен пише в собствената си приказка „Лоената свещ“: „И с това лоената свещ бе вече намерила точното място в живота си – и бе показала, че е истинска свещ…“
 
Enthusiast publishing
press

Анатомията на един скандал (RAR 1.14 MB)

„Ентусиаст“ издава за първи път на български език световния бестселър на Сара Вон, посветен на проблема за насилието над жени
11/2018
Относно: Анатомия на един скандал

Популярната британска писателка Сара Вон прави своя дебют у нас със световния бестселър „Анатомия на един скандал“, издание на „Ентусиаст“. Романът, преведен на над 14 езика, насочва вниманието върху актуални теми като насилието над жените, потискането на истината, злоупотребата с власт и заблудата, че можеш истински да познаваш човека до себе си.
„Анатомия на един скандал“ излиза за първи във Великобритания в разгара на кампаниите „Metoo“ и „Time’s up“, а у нас идва след дебатите около Истанбулската конвенция, след поредните случаи, в които ставаме свидетели на посегателство над жени. Ето защо книгата носи важно социално послание, отправено към хората и най-вече към жените, жертви на тормоз – физически, сексуален, психически, емоционален, тормоз в семейството, на работното място, в любовта.
Чрез историята на едно семейство, което живее зад паравана на щастливия и хармоничен брак, Сара Вон изследва границите на мълчанието, на страха, на срама, на чувството за вина и на това какво е готова да потисне една жена в името на идеалния си брак. Софи, главната героиня в романа, се опитва на всяка цена да докаже невинността на своя съпруг Джеймс, обвинен в ужасно престъпление. Същият Джеймс, когото обществото познава като грижовен баща, обаятелен мъж и успял политик.
Кейт е прокурорът, който изправя Джеймс пред съда. Тя е опитен професионалисти е наясно, че в правото понякога печели не истината, а по-добрите аргументи. Но въпреки това не спира да търси справедливост. Кейт знае, че Джеймс е виновен и е готова на всичко, за да го накара да си плати за престъпленията.
Никой, дори Кейт, не е в състояние да проумее какво се случва между мъжа и жената, когато останат сами – сами в леглото, сами в топлината на прегръдката, сами в асансьора. Или сами на лунна светлина на игрището в университета, където някога едно момиче е стояло пред едно момче със сърце, изпълнено с вълнение. А след това със страх. Софи така и не разбира защо нейната приятелка Холи внезапно напуска Оксфорд. Какво ли щеше да си мисли, ако знаеше истината?
Едновременно съдебна драма и портрет на един брак, „Анатомия на един скандал“ изследва най-мрачните кътчета в човешкия характер. Това е въздействаща и провокативна психологическа драма, която комбинира интригуващ сюжет, задълбочено изградени персонажи и неподправения журналистически усет на Сара Вон.
 
Enthusiast publishing
press

Тишината, която може да ни убие (RAR 2.16 MB)

„Ентусиаст“ издава новия роман на Розамънд Лъптън„Тишина“
12/2018
Относно: Тишина

Британската писателка Розамънд Лъптън се завръща у нас с третия си световен бестселър „Тишина“. Седмица преди Коледния панаир на книгата „Ентусиаст“ издава този смразяващ психотрилър за безусловната любов на една майка, за крехкостта на природата и жестокостта ни към нея, за способността да чуваш и да бъдеш чут, когато това изглежда напълно невъзможно, за мълчанието в един брак, което може да се окаже пагубно. Дори смъртоносно.
Лъптън е позната на българските читатели с две хитови заглавия. Първият ѝ роман „Сестра“, бестселър на „Sunday Times“ и „New York Times“, се превръща в най-бързо продавания дебютен роман от британски автор за 2010 г., с международни продажби от над милион и половина екземпляра. Получилият похвалите на критиците „После“ също влиза директно в списъка с бестселъри на „Sunday Times“, като само в Обединеното кралство са продадени над 200 000 копия.
„Тишина“ повтаря успехите на „Сестра“ и „После“. Брилянтно написана, всепоглъщаща и зловеща, книгата проследява историята на Ясмин и нейната глухоняма дъщеря Руби, които пристигат в Аляска, за да открият изчезналия баща на малкото момиче. Мат е документалист, който месеци наред се опитва да улови красотата на ледената тундра. Внезапно обаче попада в нейния капан, след като малкото селце, превърнало се в негов дом, е опожарено из основи. Без оцелели. Ясмин отказва да приеме новината за смъртта на своя любим. Особено след признанието му, че е целунал друга жена.
Дни наред Ясмин и Руби се скитат сами сред мразовитата пустош, където няма живот. Където няма никого. Където няма нищо. Където дори сълзите се смразяват, докато се стичат по лицето. Където има само тишина. Една нощ продължава петдесет и четири дни. А може би някъде в мрака някой ги наблюдава. Заплахата е там, но не се чува и не се вижда. Студът боли, а мълчанието може да крещи.
Вестник „Уошингтън поуст“ сравнява „Тишина“ с творби от ранга на „Завръщането“ и „Омразната осморка“,„Red Magazine“ нарича романа „смразяващо добър“, a „Дейли мейл“ го определя като „най-добрия трилър за 2015“. Скоро по книгата ще бъде създаден от пълнометражен филм, след като правата са откупени от продуцентската компания „FilmNation“. За кинопремиерата на „Тишина“ все още се очакват подробности.
Enthusiast publishing
press

Грандиозна премиера на „Власт“ от Тошо Тошев (RAR 1.54 MB)

Представянето на най-новата книга на журналиста в НДК събра над 300 гости 
10/2018
Относно: Власт

Легендарният журналист Тошо Тошев представи най-новата си книга „Власт“ на бляскава премиера в зала 6 на НДК на 23 октомври 2018 г. Събитието събра над 300 гости, сред които някои от най-значимите личности в политическия, обществения и културния живот на страната.
Управителят на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова приветства гостите и представи пред публиката книгата. „Романите на Тошо Тошев се радват на огромен читателски интерес. „Власт“ е на пазара само 6 дни, но както „Политическа орда“ миналата година, оглави класациите веднага след излизането си.“, каза Бисерова. „Въпреки че книгата се движи на ръба на художествената измислица и истината, тя в никакъв случай не е исторически документ, а роман. Роман, в който можем да открием типажи и фигури, които са ни болезнено познати, но в същото време техните образи са събирателни. Действията им обаче усещаме до ден днешен“, допълни Бисерова.
„Поклон пред Тошо, защото той пипа опасна материя“, заяви един от първите читатели на „Власт“ журналистът и писател Димитър Шумналиев. „Много е лесна възможността за отрицание, за окарикатуряване и пародиране. По-скоро той възпроизвежда, отколкото да раздава присъди. И това му прави чест, защото в наше време стана много лесно да се оплюва онзи строй“.
„Тошо е от тези автори, които имат усет към времето, към ритъма на това, което се случва около нас. Той те държи в напрежение през цялото време“, каза актьорът Калин Сърменов, който прочете част от романа.
Без да крие вълнението си, Тошо Тошев благодари на всички гости и на всички свои колеги и приятели, с които са работили през годините. Авторът сподели какво го е накарало да напише романа и разкри част от реалните събития и личности, които стоят зад историите в него. „Не може да има цивилизовано общество без в него да има власт. Това означава възможност да има ред“, беше категоричен писателят.
Сред официалните гости на премиерата на „Власт“ бяха президентът Георги Първанов, настоящият вицепрезидент Илияна Йотова, омбудсманът Мая Манолова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов,депутатът Крум Зарков, политиците Ренета Инджова, Вежди Рашидов, Ангел Найденов, Емилия Масларова, Пламен Панайотов, Лазар Груев, Христина Христова, Емануил Йорданов, Цветлин Йовчев, Румен Петков, Николай Василев, Десислава Атанасова, Капка Георгиева, Димитър Стоянов, Антон Станков, Константин Тренчев, Атанас Мерджанов, Димитър Луджев, Георги Йорданов, бившият главен архитект на София Петър Диков, бившият главен прокурор Никола Филчев, бизнесменът Васил Василев, писателят Иван Гранитски,издателите Мартин Радославов и Божана Апостолова, журналистите Анна Заркова, Валери Запрянов, Светлана Джамджиева, Владимир Памуков, Борис Ангелов, Светослава Рудолф, Илия Вълков, Тодор Токин, Магдалена Гигова, Калина Паскалева, писателят Стефан Цанев, проф. Крум Кацаров, проф. Никола Владов, проф. Васил Червенков, доц. Андрей Андреев, проф. Илона Даскалова, ген. Цветан Тотомиров, ген. Васил Василев д-р Иван Антикаджиев, художниците Николай Янакиев и Петър Мичев, скулпторите Георги Чапкънов и Валентин Старчев, Дует Ритон, Иван Тенев, Ива Екимова, Тончо Токмакчиев, Деляна Маринова-Джуджи, Нешка Робева и много други.
Enthusiast publishing
 
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg