Online Bookstore
Заглавие:Горбачов. Човек и власт
Автор: Дьорд Далош
Преводач:Жанина Драгостинова
Дизайнер:Цвятко Остоич
ISBN:978-619-164-109-3
Обем:320 страници
Корица:Мека корица
Формат:14 х 21 cm
Цена:16,00 лв.
Носителят на Нобелова награда за мир Михаил Горбачов отпразнува своя 80-ти рожден ден на 2 март 2011 г. Тогава се навършиха и 20 години от края на Съветския съюз и събитието провокира унгарския писател и историк Дьорд Далош да проследи живота на този изключителен политически феномен.
 
Роден в семейство на селяни, Михаил Горбачов се превръща в държавника, чиято роля от края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ в. оставя най-трайни следи в световните събития. Неговата политика на перестройка, гласност и ново мислене води до напрежение сред супер силите, до ликвидирането на ракетите със среден обсег в Европа и – макар не това да е намерението му – до края на диктаторските режими в бившия Източен блок. Разпадането на Съветския съюз и радикалната промяна на местната политическа система също са свързани с дейността на Горбачов, който първоначално иска само да реформира икономиката и институциите.
 
Тази книга разказва за драмата на един човек, който се сблъсква с последствията от своите действия. И докато в чужбина се е превърнал почти в икона, то в родината си той губи все повече престиж и власт, което води до пуча и провала му през декември 1991 г.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ:

Истината за човека и политика Михаил Сергеевич Горбачов (ZIP 2.27 MB)
МЕДИИТЕ ЗА: Горбачов. Човек и власт

Дьорд Далош: Демокрацията не е бизнес
Горбачов и отношенията му с П. Младенов и Рейгън
Кой всъщност е Михаил Горбачов
Защо мразят и любят Михаил Горбачов
 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg