Асаф Гаврон е роден през 1962 г. Син на английски имигранти, той израства в малко селце край Йерусалим и в момента живее в Тел Авив. Има пет публикувани романа: „Лед“, „Преместване“, „Почти мъртъв“, „Хидромания“ и „Върхът“, сборник разкази – „Секс на гробището“ и сборник с отзиви за заведения за фалафели в Йерусалим – „Да се храниш на крак“. Книгите му са преведени на немски, руски, италиански, френски, английски, холандски, шведски, гръцки и български.
 
Като преводач Гаврон е автор на високо оценените преводи от английски език на иврит на „Девет истории“ на Дж. Д. Селинджър, „Синдромът Портной“ на Филип Рот, романите на Джонатан Сафран Фоер и други. Той участва и в превода на романа си „Почти мъртъв“ от иврит на английски език.
 
Носител е на редица награди: Наградата за изкуство на израелския министър-председател за 2011 г., израелската награда „Гефен” за романа „Хидромания“, наградата DAADв Берлин през 2010 г., наградата Ein Buch für die Stadtв Германия за романа „Почти мъртъв“ и наградата Prix Courrier Internationalвъв Франция за същата творба.
 
Някои от произведенията на Асаф Гаврон са поставени на театрална сцена в „Хабима“ – националния израелски театър, а по три от романите му се подготвя заснемането на филми от израелски и чуждестранни филмови продуценти.
 
Той е главен сценарист на награждаваната компютърната игра Peacemakerи е автор на статии за множество вестници и списания по теми, вариращи от спорт до политика, музика и ресторантьорство. Извежда като капитан националния отбор по футбол за писатели и поети на Израел в няколко международни мача. Гаврон е вокалист и главен текстописец на култовата поп група The Foot and Mouth. Групата има издадени четири албума, а следващият се очаква през 2014 г.
 
Научете повече на http://assafgavron.com/

Асаф Гаврон

 
PixelHouse Enthusiast © 2010 Ентусиаст | Всички права запазени | www.enthusiast.bg